Strip
0

Školski seksualni vodič za šestogodišnjake

Sarajevo-x.com
Kako bi učitelje ohrabrili da djecu u svojim razredima što ranije počnu učiti o seksu, u britanskim školama podijeljeni su stripovi sa ilustracijama nagog dječaka i djevojčice koji djecu potiču na označavanje genitalija.

Šokantni strip, namijenjen šestogodišnjacima, djelo je organizacije Family Planning Association (FPA) koja je odštampala čak 50.000 stripova "Let's Grow with Nisha and Joe".

Kako ističu, ovo je tek prvo izdanje koje promovišu u osnovnim školama širom Velike Britanije. Fondacija insistira na tome da je strip na 12 stranica, namijenjen šestogodišnjoj djeci u školama i kod kuće, 'nježan uvod u svijet seksa'.

Ovaj incident izazvao je burnu reakciju roditelja koji smatraju da je ovo previše za tako malu djecu. Članica grupe Parents Outloud, Margaret Morrissey, priznaje kako bi poludjela da je neko od njene djece donio primjerak ovog stripa kući.

"Davanje eksplicitnih imena za dječije dijelove tijela, u dobi od samo šest godina, je kritično. Mi ih obasipamo ovim informacijama u vrijeme kada bi se još uvijek trebali igrati sa lutkama i autićima. Moramo biti pažljivi čemu ih učimo, jer ih ne želimo zbunjivati ili plašiti", objasnila je Margaret.

FPA želi grubo zanemariti mišljenja roditelja i učitelja i prisiliti sve osnovne škole da u svoje nastavne programe uključe seksualno obrazovanje, kažu roditelji za list Daily Mail.

"Obično je lakše pričati o dijelovima tijela sa manjom djecom, dok još nisu izgradili svjesnost o svom tijelu. Ovaj projekat ima za cilj da pomogne svim školama širom Britanije da uvedu seksualno obrazovanje u svoj nastavni plan i program", objasnila je stav izdavača izvršna direktorica FPA Julie Bentley.

Pojavom ovakvih stripova za šestogodišnjake postavlja se pitanje u koliko liberalnom i seksualno nesputanom dobu živimo i koliko nas i našu djecu to može koštati.