Ljubav i veze
8

Šest najčešćih žalbi koje seksualni terapeuti čuju od žena i muškaraca

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Seksualna terapeutkinja Celeste Hirschman zna kako ne postoji jedno, univerzalno rješenje za seksualne probleme s kojima joj se obraćaju njeni klijenti. Ipak, ono što im ona predlaže kad dođu u njenu ordinaciju jeste novi, otvoreniji pogled na seks.

"Ljudima kažem kako moraju istražiti ono što njih lično i njihove partnere privlači i uzbuđuje", kaže koautorica knjige "Making Love Real: The Intelligent Couple’s Guide to Lasting Intimacy and Passion" za Huffington Post.

U nastavku čitajte neke od najčešćih žalbi koje seksualni terapeuti imaju priliku čuti.

"Nije mi bitno hoću li ikad više imati seks, ne osjećam nikakvu želju."

"Vrlo često čujem ovu izjavu od udatih žena koje mi dođu prvi put na razgovor. Smatraju kako je cilj seksa orgazam, a dobar seks definišu kao dobar performans. Potrebno je shvatiti kako je seksualnost energija koja može biti ispoljena na toliko mnogo načina koji ne moraju imati veze sa samim performansom, već je cilj je zadovoljstvo, opuštenost i osjećaj sigurnosti", kaže Linda E. Savage, psihologinja i seks edukatorica, autorica knjige "Reclaiming Goddess Sexuality".

"Zbog našeg braka bez seksa počeo/la sam varati."

"Mnogi parovi koje sam upoznala smatraju kako afera mora biti kraj veze ili braka, no ona često zna biti katalizator ili poziv za buđenje parovima koji su zapali u rutinu i stagnaciju koja traje godinama. I iako varanje zna biti izuzetno bolno, jako je važno zapamtiti da osoba koja vara izuzetno rijetko to radi namjerno kako bi povrijedila svog partnera. Moguće je oporaviti se od prevare i ponovo pronaći povjerenje, iskrenost i ljubav. Potrebno je samo mnogo ljubavi i empatije kako bi se prešlo preko povrijeđenosti i došlo do dubokog razumijevanja jedno drugog", kaže seksualna terapeutkinja Celeste Hirschman.

"Moj muž ne može dugo izdržati u krevetu."

"Najčešći problem sa kojim se muškarci suočavaju nije erektilna disfunkcija, nego preuranjena ejakulacija. Većina muškaraca pati u tišini, a kada pokušaji da riješe ovaj problem propadnu, osjećaju očaj, frustraciju i depresiju. Ne postoji lijek za preuranjenu ejakulaciju, ali postoje načini na koji se može nositi sa njom. Prva stvar - čak i ako muškarac može izdržati dugo koliko želi, to opet nije garancija ženskog užitka i orgazma. Mnoge žene bolje reaguju na stimulaciju klitorisa nego na vaginalnu penetraciju i uvijek muškarcima savjetujem da se fokusiraju na to", kaže Ian Kerner, seksualni terapeut i autor New York Times bestsellera "She Comes First: The Thinking Man’s Guide to Pleasuring a Woman".

"Seks je postao monoton."

"Istina je da se nikad ne možete vratiti u period medenog mjeseca i doživjeti seks na način kakav je bio tada, ali možete ići naprijed ka nečem jednako dobrom, možda čak i boljem. Ukoliko prestanete na seks gledati kao nešto što se treba dogoditi između vas dvoje bez ikakve kreativnosti i komunikacije, onda je moguće da otkrijete načine na koje vaš seksualni život ponovo možete učiniti uzbudljivim", kaže seksualna terapeutkinja Celeste Hirschman.

"Ne osjećam se seksualno povezano sa svojim supružnikom."

"Kad čujem kako su parovi izgubili seksualnu povezanost, tad im dam zadaću - kroz period od nekoliko sedmica, cilj nam je ponovo fokusirati se na kreiranje sigurne veze. Fokusiramo se na uspostavljanje ponovne konekcije kroz dodire i postizanje zadovoljstva na druge načine, uključujući različite spiritualne seksualne prakse kojima je cilj povezivanje na dubljem nivou", kaže Linda E. Savage.

"Jednostavno smo prezauzeti za seks."

"Većini parova s kojima ja radim diže se kosa na glavi na pomen stavljanja seksa u raspored, budući da smatraju kako bi seks trebao biti spontan i neplaniran. Ipak, seksualna želja nije nešto što dođe tek tako i ona bi trebala biti isprovocirana. Često parovima dam domaći zadatak koji uključuje 20-minutni scenarij u kojem stvaraju psihološko uzbuđenje. Aktivnosti mogu biti različite - ljubljenje, grljenje, plesanje, zajedničke masaže, gledanje pornografskih filmova, čitanje erotskih priča itd. Bolje je biti par koji dogovara vrijeme za seks nego par koji pusti da im seks padne na donju listu prioriteta", kaže seksualni terapeut Ian Kerner.