Ljubav i veze
0

Seksualni vodič za ultraortodoksne Jevreje u Izraelu

Klix.ba
Seks je prilično osjetljiva tema, pogotovo među izraelskim konzervativnim ultraortodoksnim Jevrejima. Ipak, terapeut dr. David Ribner je napisao seksualni vodič namijenjen isključivo ovoj zajednici.

U blizini Ribnerovog ureda u centru Jerusalema nekada se nalazio seks shop, međutim, od njega je ostala samo reklama sa izgrebanim slovima. Prodavnica jednostavno nije imala mušterija, a u čitavom Jerusalemu danas postoji samo jedan seks shop.

Stvari su malo drugačije u Ribnerovom uredu punom raznih seksualnih pomagala i sa neobičnom kolekcijom knjiga na policama. Knjiga "Užitak seksa i vodič kako ga dobiti" nalazi se zajedno sa tomovima jevrejskih religijskih tekstova.

Ribner je rođen u New Yorku, gdje je obrazovan kao rabin, ali je i doktorirao na socijalnom radu. Posljednjih 30 godina radi u Izraelu sa pacijentima, a pokrenuo je i kurs seksualne terapije na Univerzitetu u Tel Avivu. Navodi da je seksualni vodič za ortodoksne Jevreje odavno potreban.

Ultraortodoksni dječaci i djevojčice se obrazuju razdvojeno i imaju vrlo malo dodira sa suprotnim spolom, sve do prve bračne noći. Fizički dodir, poput rukovanja, dozvoljen je samo sa supružnicima ili članovima porodice. Pristup filmovima i internetu je često zabranjen, piše BBC.

"Vodič za fizičku intimnost tek vjenčanih“ Ribner je napisao zajedno sa Jennie Rosenfeld, a počinje objašnjavanjem tjelesnih razlika između muškaraca i žena. Kako Ribner objašnjava, judaizam ističe seks kao nešto pozitivno, ali je javno raspravljanje o njemu postalo tabu. O seksu van braka se uopće ne razgovara. U knjizi čak nema ni ilustracija, a na zadnjim koricama nalaze se seksualni dijagrami – u zatvorenoj omotnici, koja se može istrgnuti i baciti. Radi se o samo tri dijagrama osnovnih poza.

"Htjeli smo ljudima objasniti ne samo gdje da stave svoje spolne organe, već i ruke i noge. Ukoliko nikada niste gledali film ili čitali knjigu, kako da znate šta da radite? Htjeli smo da dijagrami budu prihvatljivi za najširu moguću populaciju, bez rizika da budu napadni. Tako su nacrtane samo skice figura, bez lica", rekao je Ribner.

Knjigu preporučuje i jerusalemski seksolog Nachshon David Carmi i navodi je kao veoma korisnu i jedinstvenu, jer jevrejskoj religioznoj populaciji otvoreno govori o seksualnosti.

Vodič je izašao prošle godine na engleskom jeziku, a uskoro će izaći i na hebrejskom, kako bi bio što pristupačniji izraelskoj publici.