Ljubav i veze
0

Savjeti za balansiranje novcem i emocijama

Sarajevo-x.com
Nemali broj parova se susreće sa istim problemom: kako naučiti rukovati novcem tako da se problemi ne pojave danima pred platu. Ovi problemi često prouzrokuju dublje nesuglasice, nervozu i konflikte. Našli smo savjete kako to otkloniti.

Novac ima simboličnu vrijednost

Različitim ljudima ovac predstavlja različite stvari. Za nekoga je to stvar povjerenja, prisnosti, porodične sigurnosti, a za nekoga moć, sloboda i zadovoljstvo. Ako se svađate oko novca, a ne uvidite šta je stvarni problem, ako ne shvatite da novac ima simboličnu vrijednost, on će početi upravljati vašim životom, a svađe će se nastaviti.

Svađa oko novca uvijek ima dublje uzroke

Ispitujte jedno drugo kao na razgovoru za posao. Pitajte partnera o ličnim potrebama, strahovima, željama i dugoročnim ciljevima. Ne obećavajte ništa, samo pitajte i pamtite. Dok vi odgovarate na pitanja, budite iskreni i ne sakrivajte ništa.

Zajednički ciljevi i vizije u budućnosti

Razmotrite liste ciljeva koje oboje imate i potražite zajedničke. Bit ćete iznenađeni koliko sličnosti tu ima. I uopšte nije važno koliko ste bogati ili siromašni, ako vam je zaista stalo do onog drugog, oboje ćete izraziti strah od toga da jedno drugo izgubite. Isto tako, normalno je da se bojite da biste zbog finansijskih poteškoća mogli promijeniti način života ili ostati siromašni.

Na listi ciljeva trebali bi se naći i potomci, želja za zajedničkim putovanjima, ali i strah da nećete umjeti sve to ispuniti. Da biste zajedno došli do cilja, udružite mozgove i radite kao tim, umjesto da se svađate.

Osigurajte se prije i poslije braka

Iako neki s podozrivošću gledaju na to, predbračni ugovor je pametna stvar. On omogućava da onaj bračni partner koji zarađuje manje ne ostane bez ičega u slučaju razvoda ili smrti svog bračnog druga. Finansijski ugovor ove vrste može prouzrokovati nesuglasice, ali je ustvari njegov cilj sigurnost i izbjegavanje eksploatacije.

Isplanirajte finansije dugoročno

Tako ćete oboje imati bolju viziju budućnosti. većina parova dijeli finansije, ali ima i onih koji se drže 'svog' novca i u braku. Bitno je u takvom slučaju imati i 'zajednički fond' koji će omogućiti ostvarivanje ličnih i zajedničkih ciljeva i smanjivanje razlika između partnera koji zarađuje više i onog koji zarađuje manje.