Ljubav i veze
9

Rak ne prekida seksualni život: Osobe izliječene od raka vode ljubav isto kao i drugi

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osobe koje su preživjele rak ne moraju se brinuti za svoj seksualni život jer je novom studijom dokazano da one vode ljubav često i funkcionalno kao i druge osobe njihove generacije.

Blizu 50 posto osoba izliječenih od raka koje su starije od 50 godina kazale su kako imaju redovan seks, a isti je procent i kod osoba ovih godina koje nisu preboljele rak. No, osobe koje su se izliječile od raka su nezadovoljnije svojim seksualnim životom jer se plaše za svoj libido.

Ipak, ove osobe imaju odnose tri puta mjesečno, kao i osobe koje nisu bile oboljele. Obje grupe su kazale kako su imale iste probleme - žene se ne mogu uzbuditi, a muškarci dožive erektilnu disfunkciju.

U studiji koju je radio Institut za istraživanje bolesti raka u Velikoj Britaniji poređen je seksualni život 6.699 starijih osoba među kojima je 561 osoba koja je imala rak. Cilj je bio istražiti koje posljedice ova bolest ima na kvalitet života.

"Utvrđeno je da rak ne utječe na to da li će te osobe imati spolne odnose, kada će ih prakticirati, kao ni na njihovu seksualnu funkciju", rečeno je u studiji koja je objavljena u žurnalu Cancer.