Ljubav i veze
0

Preljubnik ostaje preljubnik?

Sarajevo-x.com
Da li je varanje u ljubavnoj vezi osobina preljubnika koja ostaje ili je to ponašanje koje se može kontrolisati? Da li osoba koja je varala u prethodnim vezama može naučiti i praktikovati vjernost? Bilo bi odlično kada bi se ljudi mogli mijenjati i riješiti nekih navika koje vrijeđaju druge i koje mogu razoriti ljubavni odnos.

Neromantični muškarci mogu, za ljubav osobe sa kojom su vezi, naučiti da s vremena na vrijeme, učine neki romantičan potez. Žene koje su previše ljubomorne, mogu naučiti da se kontrolišu kada uoče da njihova ljubomora uništava vezu.

Velike promjene su osnova za stvaranje jačeg i intenzivnijeg ljubavnog odnosa, ali i za prekidanje dugogodišnje veze. Sudeći po rezultatima ankete magazina Man's Health, 25% muškaraca priznaje da su varali ili trenutno varaju svoju partnericu. Kao preljubnice deklarisalo se i 15% ispitanih žena u ovoj anketi. Stoga se postavlja pitanje, da li će oni koji jednom prevare, prevariti opet? Da li varalica može postati vjeran osobi s kojom je u vezi?

Kada neko pređe granicu dozvoljenog unutar veze, a granice definišu partneri, tada se prekida nit koja je osnova za uspješan zajednički život. Stoga, ako vas jednom prevari, postoji velika mogućnost da će vas opet prevariti. No, i prevareni će u većini slučajeva okončati vezu jer nisu u stanju ponovo uspostaviti povjerenje prema svome partneru.

Postoji i situacija kada preljubnici kažu da "varaju s razlogom“. Tada se misli na nestabilnost postojeće veze, stalne svađe i monotoniju koja preljubnika tjera da istraži i neke druge opcije. No, takav stav nije isprika niti opravdanje.

Međutim, uredništvo magazina Man's Health koje je analiziralo rezultate ankete tvrdi da ne mora nužno značiti da preljubnik zauvijek ostaje preljubnik. Naime, kako redakcija ističe, sa pravim partnerom nema potrebe za preljubom te je sasvim očekivano da osoba koja je u prošlosti varala svoje partnere, može postati vjerna u nekoj budućoj vezi.