Iako izgleda bezazleno
0

Prekinite online kontakte s bivšim, riskantno je

Sarajevo-x.com
Nedavna studija pokazala je da jedna od četiri osobe koristi društvene mreže da bi pratila gdje su i šta rade njeni bivši partneri. Stoga stručnjaci upozoravaju da, ako vam je važna veza u kojoj ste sada, pazite na svoje ponašanje na Internetu.

Uvijek imajte na umu da postoje osobe iz vaše prošlosti koje će iskoristiti prednosti Facebooka i sličnih web stranica da bi vas potražili. Neki od tih ljudi su oni koje biste najradije zaboravili, sa nekima se radi reda pozdravite, a s nekima ne želite dijeliti ni istu planetu.

Društvene mreže su pojednostavile traganje za nekadašnjim prijateljima i bivšim ljubavima, što može biti zabavno, ali je istovremeno i jako opasno.

Stručnjak za veze Ian Fariah vjeruje da je većina potraga za bivšima vođena nedužnim motivima, pa čak i pukom znatiželjom.

"Ipak", upozorava on, "to predstavlja rizik za postojeću vezu i staje na put sretnom braku. Uvedite pravilo da nikad ne kontaktirate stare ljubavi. Pokušajte shvatiti da oni nisu ono što su nekad bili."

"Nekada ste morali prijatelje i rođake pitati za broj telefona bivše ljubavi", prisjeća se menadžer Mukund Sharma. "Danas osobe iz prošlosti možete pronaći i sasvim slučajno, tako što vam društvena mreža sugeriše prijatelja."

Pa iako 20 posto ispitanika u anketi koju je proveo list Chennai Times tvrdi da ignorišu poruke bivših, i dalje je mnogo onih koji očajnički guraju svoj nos u tuđe živote, pa čak i kreiraju lažne profile i pretvaraju se da su neko drugi kako bi došli na listu prijatelja neke njima bitne osobe.

U anketi je 37 posto ispitanika izjavilo da "samo žele znati šta drugi rade ovih dana", ali je to često pokazatelj da im nešto nedostaje u vezi u kojoj jesu.

"Ne vrijeđajte one koji su sada u vašem životu i brinu se o vama zbog neke neokončane ljubavi", savjetuju stručnjaci. "Ostavite prošlost u prošlosti."