Ljubav i veze
18

Potrebno je samo 11 sedmica da prebolite prekid veze

Klix.ba
Raskid veze ili braka uvijek je bolno iskustvo za partnere koji su dijelili život i osjećanja, no nova studija tvrdi kako je potrebno samo tri mjeseca da u potpunosti prebolite bivše ljubavi.

Istraživanje koje je objavljeno u US magazinu tvrdi kako je potrebno 11 sedmica da se počnemo osjećati bolje nakon raskida. Prethodna istraživanja ukazivala su na to da je potrebno čak šest mjeseci da nastavimo normalan život.

Gary Lewandowski i Nicole Bizzoco sa Monmouth univerziteta u New Jerseyju ispitali su 155 osoba koje su prolazile kroz raskid u posljednjih šest mjeseci.

Otkriveno je kako je njih 71 posto počelo osjećati pozitivne strane raskida u vrlo kratkom periodu. Tri mjeseca nakon prekida počeli su se osjećati dobro i naveli su kako su izašli iz faze oporavka u kojoj su osjećali bol i "liječili se".

Lewandowski i Bizzoco su otkrili kao se ljudi počnu osjećati bolje, vrate samopouzdanje i počnu se zanimati drugim stvarima nakon 11 sedmica. No, ovo istraživanje se odnosi na kraće veze. Druge studije ispitivale su koliko vremena je potrebno bračnim partnerima da se oporave nakon razvoda. Utvrđeno je da ja za ovu vrstu prekida potrebno mnogo više vremena kako bi se oporavili.

U studiji koju je provela stranica Fifties.com navodi se kako je potrebno čak 18 mjeseci, što je šest puta duže od rezultata studije Lewandwskog i Bizzoco.

Pretpostavlja se da je ovoliko vremena potrebno jer se brak smatra ozbiljnijom obavezom i povezanošću.