Ljubav i veze
0

Poljubac znači više ženama nego muškarcima

Sarajevo-x.com
Prema novim istraživanjima, kao što jedna slika vrijedi hiljadu riječi, tako ženi jedan poljubac može značiti u vezi s partnerom. Analiza urađena na 1.000 studenata je pokazala da žene, mnogo više nego muškarci, pridaju značaj poljupcu. Za žene je poljubac znak intimnosti dok muškarcima predstavlja nešto drugo.

Tim sa univerziteta u New Yorku ispitao je preko 1.000 studenata o tome šta im znači poljubac te došao do zaključka da je ženama ljubljenje važnije ego muškarcima, prenosi BBC.

Žene preko ljubljenja s muškarcem uspostavljaju određeni nivo intime, a ako ima "hemije" poljubac uveliko određuje da li će žena htjeti muškarca kao dugoročnog partnera.

Muškarcima, pak, poljubac nije toliko važan te ga "koriste" uglavnom kao predigru za seks. Prema tome, muškarci manje odlučuju s kim, na osnovu poljubca, započeti ozbiljnu vezu ili imati seksualne odnose. Njima nije važno čak ni ako se žena ne zna "dobro" ljubiti i to ih ne sprječava da s njom imaju seks.

Za žene je to uglavnom suprotno, one na osnovu poljupca određuju kvalitet nastavka njihove veze. Prema riječima psihologa, to je i logično jer su žene odgovornije kada je riječ o biranju partnera. Naime, u slučaju trudnoće, žena želi znati da je odabrala dobrog partnera, a poljubac joj služi kao mehanizam preko kojeg određuje stepen intimnosti.