Ljubav i veze
0

Pilule za povećanje seksualne želje?

Sarajevo-x.com
Oko 40 posto žena u određenim trenucima života dožive smanjenje libida. Sada naučnici pokušavaju riješiti taj problem tako što razvijaju pilule koje će povećati libido kod žena, a ujedno i smanjiti njihov apatit. Dvije muhe jednim udarcem!

Hormonska pilula se još uvijek ne nalazi u prodaji jer je u eksperimentalnoj fazi. Do sada je testirana na majmunima ženkama. Majmuni su znatno manje jeli, a znatno im se povećala seksualna aktivnost.

Istraživački tim sa Medicinskog istraživačkog centra Human Reproduction Unit iz Edinburgha vjeruje da bi ova pilula za ljude mogla biti dostupna tek za deset godina.

Međutim, psiholozi smatraju da se problemi libida mogu riješiti i bez pilula. Naime, oni su uvjereni da pad libida nastaje uslijed problema unutar ljubavne veze.

"Kada parovi dođu na savjetovanje posljednja stvar koju žele jeste ispitati svoju vezu. Kada žene gube želju za seksom, to je sigurno problem veze, a ne smanjenje libida", naglsila je psiholog Lesley Perman - Kerr.

Do 40 posto žena dožive smanjenje seksualnog nagona u određenom periodu svog života. Jedna od studija sprovedena u istom istraživačkom centru u Edinburghu, potvrdila je da je jedan od razloga za smanjenje libida, stalna ženska briga oko izgleda njihovog tijela.

Tim u Edinburghu koji predvodi prof. dr. Robert Millar, razvio je pilulu koja kod majmuna ženki djeluje pozitivno ne izazivajući štetne nuspojave. Apetit kod ovih životinja smanjio se čak za jednu trećinu.

Doktor Millar se nada da će postići povećanje libida i smanjenje apetita i kod žena. Istraživači planiraju razviti pilulu sa istim dejstvom i za muškarce, ali za to je potrebno uraditi još testova sa majmunima mužjacima.