Riječ psihologa
0

Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Sarajevo-x.com
Ovisnost o seksu vrsta je kompulzivnog ponašanja koju karakteriše destruktivno poimanje inače normalne seksualne aktivnosti, a stručnjaci tvrde da je riječ o veoma ozbiljnom poremećaju koji se treba liječiti kao i svaka druga psihička ili fizička ovisnost.

Seksualni ovisnici su osobe koje imaju problema s kontrolom seksualnih nagona i seksualnih radnji koji najčešće svoje potrebe za emocijama i intimnošću zamijene s seksualnom aktivnošću.

Osobe koje imaju problema sa ovom ovisnošću se rutinski i kontinuirano prepuštaju svim seksualnim željama koje nakon spolnog odnosa prate stid, zbunjenost i kajanje zbog učinjenog.

Simptomi ovisnosti o seksu su slijedeći:

  • preokupiranost seksualnim maštarijama i situacijama

  • rutinska seksualna aktivnost

  • kompulzija, neprestano ponavljanje seksualnih situacija zbog kojih poslije žalite

  • kajanje, čest osjećaj samosažalijevanja i stida zbog seksa

  • drugi poremećaji, kao što su zloupotreba lijekova ili droga, te poremećaji u prehrani

Seksualnu ovisnost izaziva mnoštvo faktora, a jedan od glavnih 'krivaca za ovisnost' jeste visok nivo pheniletilamina (PEA), hemijskog spoja koji izaziva euforiju, uzbuđenje i seksualnu želju, a pored njega se često navodi i stres kao jedan od uzroka seksualno kompulzivnog ponašanja.

Terapija za seksualne ovisnike u jednoj mjeri je ista kao i ona za alkoholičare i druge ovisnike, a liječenje se sastoji od prevazilaženja tri osnovna problema : zloupotrebe seksa, samopoštovanja i suočavanja s problemom.