Ljubav i veze
20

Od sljedeće godine Britanci će se moći razvesti putem interneta

Klix.ba
Britanci koji žele razvod braka više neće morati ići u sudnicu i suočiti se s partnerom "oči u oči". Prema prijedlogu izmjena Porodičnog zakona te zemlje, od 2017. godine razvod će biti moguć putem interneta.

Za rasprave, pregovaranja i sve ostalo što se mora obaviti kada se podnese zahtjev za razvod, od sada će Britanci obavljati putem laptopa ili mobitela. Parovi koji se sporazumno budu željeli razvesti odgovorit će na niz pitanja o njihovom braku putem online formulara. U njemu će se naći pitanja i o njihovoj imovini i djeci.

U budućnosti neće biti ni papira niti će sudije morati ići u sudnicu kako bi okončali proces razvoda. No, već su se pojavili protivnici ove ideje koji tvrde da će ovakav način razvoda devaluirati brak.

"Brak je ozbiljan biznis. Razvod zahtjeva vrijeme, razmišljanje i razumijevanje, a ne nepromišljeno brzi način putem online forme. Bilo bi pogrešno regulisati razvod poput postavljanja tvita. To treba učiniti ljudski i lično", rekao je Harry Benson iz Fondacije Brak.

S druge strane, pristalice i pokretači ovog prijedloga smatraju kako će se na ovaj način napraviti ušteda novca i vremena. Ipak, oni teži slučajevi morat će biti završeni na tradicionalni način na sudu.