Ljubav i veze
14

Oblik lica ukazuje da li je osoba gay ili ne

Klix.ba
Nova studija otkrila je da se se na osnovu lica muškarca može otkriti da li je on homoseksualac ili ne.

Studija otkriva kako veliki broj ljudi često pogriješi u procjeni da li je neki muškarac homoseksualac ili ne, budući da homoseksualci često imaju "muževnije" crte lica od heteroseksualaca. Novo istraživanje razbija mit da su svi homoseksualci feminizirani te da imaju šira i kraća lica, manje i kraće noseve te pretežno masivne i više zaobljene vilice u odnosu na heteroseksualce.

Huffington Post piše kako su istraživači praškog Centra teorijskih istraživanja u dvije studije ispitali lica homoseksualca i heteroseksualaca.

Prva studija je analizirala da li homoseksualci imaju primjetno drugačije crte lica od heteroseksualaca, a otkriveno je da homoseksualci imaju morfološke karakteristike koje su generalno više muževne.

Druga studija ispitala je da li se seksualna orijentacija može odrediti samo na osnovu ovih značajki, a ispitanici nisu mogli tačno da odrede seksualno orijentaciju osoba prikazanih na fotografijama.

Ispostavilo se da je procjenjivanje seksualne orijentacije neke osobe bazirano uglavnom na stereotipima, što dovodi do zabune.

"Činjenica da postoje značajne morfološke razlike između homoseksualaca i heteroseksualaca ne znači da ih to čini i lako prepoznatljivim, što je i utvrdila naša druga studija", saopćili su istraživači.