Univerzitet Washington
0

Muško varanje je stvar izbora, a ne genetike

Sarajevo-x.com
Tiger Woods i David Letterman su samo neka od imena koja su se našla u centru medijske pažnje zbog toga što su varali svoje supruge. U najnovijem istraživanju američkog Univerziteta Washington naučnici razmatraju zašto uspješni muškarci varaju.

Varanje je stvar izbora kod muškaraca a ne šifre ukucane u DNK lanac. Istraživanje pokazuje da muškarci koji varaju vjerovatno nisu dobro razmislili o svojim djelima i posljedicama.

"To nisu stvari zbog kojih će muškarac da sjedne i još jednom razmisli o tome. Oni jednostavno djeluju prema potrebama", rekao je jedan od profesora s Univerziteta Washington prenosi Live Science.

Ako njihov mozak i registruje nevjeru preljubnici imaju toliko moći i kontrole nad svojim životom da ne mogu ni zamisliti da će biti uhvaćeni.

Naučnici tvrde da oni koji djeluju ispravno, ozbiljno i uvijek maksimalno uredno često varaju svoje žene. Ljudi ne prakticiraju uvijek ono što pričaju.

Iz perspektive evolucije muškarci su tu da "posade sjeme", imaju više seksualnih partnerica i nemaju tako visoke standarde kad je u pitanju seks za jednu noć.