Ljubav i veze
0

Muškarcima je za sreću u braku dovoljno samo da je žena lijepa

Klix.ba
Ključ dugog i sretnog braka za muškarce nema veze s kompatibilnošću karaktera ili sličnim interesima partnera. Za pripadnike jačeg spola najvažniji je fizički izgled, tvrdi američko istraživanje.

Prema najnovijoj teoriji, muškarci s atraktivnijim ženama imaju sretnije brakove, a to zadovoljstvo ne nestaje s vremenom.

Isto se, ipak, ne može reći za žene kojima je za bračnu sreću potrebno puno više od prijatne vanjštine partnera, pokazalo je istraživanje.

Psihologinja Andrea Meltzer sa Univerziteta Dedman ispitivala je više od 450 mladih bračnih parova u periodu od četiri godine.

Prije početka istraživanja, neovisni tim istraživača je ocijenio fizički izgled svakog od učesnika. Tokom četiri godine, supružnici su odvojeno morali odgovarati na pitanja o tome koliko su sretni u braku.

Rezultati su pokazali da su muževi bili puno zadovoljniji na početku braka, a to se nije mijenjalo ni tokom godina, ali samo u slučajevima u kojima su žene ocijenjene atraktivnima.

Zanimljivo je i da su ljepše žene bile zadovoljnije što je naučnike navelo na zaključak da muškarčeva sreća utječe na općenito zadovoljstvo oba bračna partnera.

S druge strane, dobar izgled muškarca nije utjecao na ženinu sreću.

"Ova otkrića podupiru stav da fizička privlačnost utječe na kvalitet veze", rekla je Meltzer dodavši da to ne znači da su muškarci površni već samo da više cijene bračnu partnericu koja lijepo izgleda.