Ljubav i veze
0

Muškarci za vrijeme recesije češće varaju

Sarajevo-x.com
Muškarci koji strahuju da će izgubiti posao i da će im finansijska situacija biti ugrožena češće varaju svoje partnerice, otktiva novo istraživanje.

Kada muškarci osjećaju nesigurnost na finansijskom planu zbog ekonomske krize, okreću se metodama preživljavanja, odnosno pojačava se njihov seksualni nagon, piše Daily Mail. Ovu neobičnu pojavu naučnici objašnjavaju prirodnim nagonom za opstanak.

Istraživači sa Univerziteta u Kanzasu u SAD-u tražili su od jedne grupe muškaraca da razmišljaju o svojoj smrti ili preživljavanju u vijeme ekonomske krize, dok su drugi trebali razmišljati o manje ozbiljnim stvarima kao što je, naprimjer, zubobolja.

I jednoj i drugoj grupi muškaraca su zatim pokazali pornografske fotografije. Ispitanici iz prve grupe, odnosno oni koji su imali zadatak da razmišljaju o smrti su bili uzbuđeniji od onih koji su zamišljali odlazak zubaru.

Istraživački tim objašnjava da muškarci reaguju snažno na potencijalne opasnosti od recesije, kao što su gubitak posla i nemogućnost izdržavanja porodice. Njihovo tijelo traži način za opstanak, a reprodukcija i prenošenje gena je prirodno rješenje.

"Ako misle da će uskoro umrijeti muškarci se žele pobirnuti da ostave potomke i okreću se reprodukciji dok žene ne mogu tako funkcionisati", kaže voditelj istraživanja Omri Gillath.

Dodaje da kada su muškarci u sigurnom okruženju, kada imaju dovoljno hrane i kada stvari funkcionišu onako kako bi trebale, fokusiraju se na porodicu i trenutnu partnericu.

"No, kada situacija postaje opasna i kada im je ugrožena egzistencija, oni teže strategiji koja će im omogućiti reprodukciju", zaključuje Gillath.