Ljubavne muke
0

Muškarci teže od djevojaka podnose prekid veze

Sarajevo-x.com
Iako mogu izgledati neustrašivo, mlađi muškarci teže od djevojaka podnose prekid ljubavne veze, pokazala je nova studija.

Usponi i padovi u vezi više se odražavaju na mentalno zdravlje mlađih muškaraca nego djevojaka, rezultati su istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Wake Forest iz SAD-a.

"Oni izražavaju svoju nevolju drugačije u odnosu na djevojke", kazao je profesor sociologije i autor studije Robin Simon.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.000 osoba starosne dobi izmđu 18 i 23 godine pokazalo je da mladići teže podnose prekid veze nego žene.

"Iako su im lica hladna i staložena, to je vještačko stanje, naročito kad se radi o nesretnim ljubavnim pričama", tvrdi Simon.

Razlog se možda krije i u tome što su djevojke bliske sa porodicom i prijateljima, dok se muškarci vjerovatno intimno vezuju samo za patnericu, objašnjavaju autori studije.

Muškarci teže podnose raskide i nesretnu ljubav od žena, ali to drugačije i pokazuju. Istraživanje je otkrilo da su mlađi muškarci podložniji različitim reakcijama zavisno od kvaliteta veze u kojoj se nalaze.

Stres koji proizlazi iz nestabilnih veza intenzivniji je kod muškaraca iako se to na njima ne vidi. Sa druge strane, kad je veza jako kvalitetna i dobra, muškarci imaju veću korist.

Također, u studiji se navodi i to da će muškarci umjesto da svoje ljubavne probleme podijele sa prijateljima radije sve preboliti uz alkohol, prenosi Telegraph.

"Muškarce više brine kvalitet veze, a žene najviše muči to jesu li ili nisu u vezi", kazao je Simon.