"Zablude o spolovima"
0

Muškarci su s Marsa i žene su s Marsa

Sarajevo-x.com
Boreći se protiv onoga što promoviše bestseller "Muškarci su s Marsa, žene su s Venere" iz 1992. godine, psihologinja sa australijskog Univerziteta Melbourne izdala je novu knjigu tvrdeći kako su oba spola zapravo sa iste planete.

Razlike između muškarca i žene zasnivaju se na načinu na koji su odgajani, dakle ključni je odgoj, a ne priroda. Upravo odgoj ima najveći utjecaj na vještine, karakteristike i samu ličnost.

U prevodu to znači da dječaci nisu rođeni sa boljim osjećajem za čitanje mapa i boljim vještinama parkiranja, a djevojčice ne dolaze na ovaj svijet kao osobe sposobne za istovremeno obavljanje više stvari niti bolju komunikaciju.

Istina je da nas roditelji i učitelji obučavaju da budemo bolji u onim stvarima koje su bliže našem spolu, piše "New Scientist", pozivajući se na riječi Cordeline Fine, autorice knjige nazvane "Zablude o spolovima".

Fine tvrdi da većih neurologičkih razlika među spolovima nema. Mogu postojati samo blage varijacije na mozgovima.

Doktorica Lise Eliot iz Medicinske škole u Chicagu se slaže s ovim tvrdnjama.

"Djeca ne naslijeđuju intelektualne razlike. Ona ih nauče. To je rezultat onoga što očekujemo od jednog dječaka ili djevojčice", objasnila je Eliot. "Da, istina je da su dječaci i djevojčice, odnosno muškarci i žene različiti, ali je većina tih razlika mnogo mnogo manja nego što to sugeriše stereotip 'muškarci su s Marsa, žene su s Venere'", izjavila je naučnica.