Reproduktivna usmjerenost
0

Muškarci su gluplji u društvu privlačne žene

Sarajevo-x.com
Pričati s privlačnom ženom zaista je uzrok tome da se muškaracu nakratko "pomrači" um. Istraživanje je pokazalo da oni koji provedu čak i nekoliko minuta u društvu atraktivne žene, lošije prolaze na testovima koji mjere aktivnosti mozga od onih koji popričaju s nekim koga ne smatraju privlačnim.

Naučnici koji su proveli istraživanje, a objavili su ga u Journalu of Experimental and Social Psychology, misle da bi razlog mogao biti taj što muškarci koriste toliko funkcija mozga pokušavajući da impresioniraju lijepe žene da onda manje uspjeha imaju u izvršavanju drugih zadataka.

Ovo istraživanje odnosi se na rezultate koje postižu muškaraci na radnom mjestu ili čak rezultate ispita u školama koje pohađaju i djevojke i mladići, piše Daily Telegraph.

Na žene, pak, pričanje sa zgodnim muškarcem ne utječe tako. To može biti iz razloga što su muškarci, jednostavno, evolucijom programirani da češće misle o mogućnostima "parenja".

Psiholozi s Redbound univerziteta u Holandiji proveli su ovo istraživanje, a na ideju su došli kad se jedan od njih, nakon što je upoznao izuzetno privlačnu ženu koju nikad ranije nije vidio, na njeno pitanje gdje živi, nije mogao sjetiti vlastite adrese.

Kako bi vidjeli jesu li i drugi muškarci podložni zbunjivanju nakon susreta s lijepom ženom, istraživanje se proveli na 40 heteroseksualnih studenata. Svaki od njih morao je uraditi standardni test memorije, nakon kojeg su išli razgovarati sa ženama iz istraživačkog tima, a zatim se ponovo vratili da urade test.

Rezultati su bili da su muškarci sporiji i manje tačni u odgovorima nakon pokušaja da impresioniraju ženu.

Kad su test ponovili sa ženama volonterkama, pokazalo se da na njih nikakvog utjecaja nema druženje sa privlačnim im muškarcima.

"Kad muškarac upozna privlačnu ženu, on postaje, kako mi zovemo, 'reproduktivno usmjeren'", kaže član Britanskog društva psihologa George Fieldman.