Ljubav i veze
0

Muškarci se vole maziti, žene preferiraju seks

Sarajevo-x.com
Naučnici su otkrili su pokazatelji pažnje poput zagrljaja i poljubaca važniji muškarcima nego ženama. Također, ženama seks biva sve bolji kako godine prolaze.

Naučnici su analizirali preko 1.000 parova iz pet različitih zemalja koji su u vezi između jedne i 51 godine.

Muškarci koji se često grle i ljube sa partnericama su tri puta sretniji od muškaraca koji to rijetko čine sa svojim djevojkama ili suprugama.

Žene su rekle da takvi pokazatelji privrženosti i ljubavi imaju veoma malo utjecaja na njihovu sreću.

Žene i muškarci su zajednički konstatovali da se njihov seksualni život s godinama poboljšava. Što je veza duža, muškarci i žene više uživaju u seksu.

Naučnici sa Univerziteta Indiana su proveli istraživanje u SAD-u, Njemačkoj, Japanu i Brazilu. Vodeći autor istraživanja, Julia Heiman, rekla je da prvih 15 godina veze mogu biti emotivno iscrpljujuće za žene, jer u tom periodu odgajaju djecu. Kada djeca odrastu, žene su pod manjim pritiskom.

"Moguće je da žene postaju seksualno zadovoljnije nakon određenog vremena, jer se njihova očekivanja ili život mijenjaju kada djeca odrastu. Period manjeg zadovoljstva se podudara sa periodom odgajanja djece", izjavila je Heimanova.

Ona je rekla da su rezultati istraživanja potpuna suprotnost od onoga što se očekivalo.

"Zainteresovali smo se za trajne veze, te smo ih odlučili bolje razumjeti. Maženje je puno važnije muškarcima. Na osnovu toga se može odrediti stepen njihove sreće", dodala je Heimanova.