Istraživanje
23

Muškarci se više zabavljaju nego žene

Klix.ba
Žene smatraju da se muškarci mnogo više i bolje provode od njih, pokazalo je nedavno istraživanje. Razlog tome je što žene imaju više obaveza prema poslu i kući te zapostavljaju svoj društveni život.

Moderne žene su neprestano u pokretu i svakodnevno balansiraju između posla i porodičnih obaveza te sve manje vremena imaju da se posvete sebi, opuštanju, odmaranju i druženju s prijateljicama.

Tri četvrtine žena smatra da se njihovi partneri bolje provode jer imaju mnogo manje obaveza u kući, a više od polovine ispitanica smatra da muškarci mnogo manje brinu za to šta drugi misle o njima. Trideset i devet žena je istaklo kako smatraju da su muškarci veseliji jer imaju mnogo bolji društveni život.

Istraživanje je pokazalo i to da se mnogo žene, čak i ako imaju slobodnog vremena, ustručavaju da izađu i dobro se zabave. Tek jedna od sedam žena je priznala da je inicijator veselog druženja. Također, samo pet posto žena je izjavilo da uspijevaju same sebe oraspoložiti i nasmijati, dok je trećina njih priznala da ih uglavnom nasmije njihov partner.

Nasuprot tome, većina muških ispitanika tvrdi da znaju sami sebi popraviti raspoloženje i da se vole dobro zabaviti.

"Žene su i dalje posvećene porodičnim obavezama te imaju mnogo manje vremena za zabavu. Partneri moraju prestati dijeliti poslove na muške i ženske i više pomagati jedni drugima kako bi oboje imali više vremena", kazala je psihologinja Anjula Mutanda, prenosi Daily Mail.