Istina je
0

Muškarci prvo gledaju ženske grudi

Sarajevo-x.com
Žene često ističu kako muškarci prvo pogledaju u njihove grudi pa tek onda u lice, a sad je to potrvrđeno i naučnom studijom. Naučnici su, naime, ustanovili da gotovo polovica, 47 posto, muškaraca prvo gleda u ženske grudi.

Trećina ih prvi pogled "fiksira" na struk i bokove, a manje od 20 posto ih prvo gleda u lice, piše "Daily Mail".

Osim toga, ne samo da muškarci prvo gledaju u grudi, već na njima najduže zadržavaju pogled, u odnosu na ostale dijelove tijela. Mnogi vjeruju da bi razlozi mogli biti povezani s evolucijom, budući da neke žene s većim grudima i tankim strukom imaju viši nivo ženskog hormona estrogena, što ukazuje na veću plodnost. No, naučnici priznaju da takvo objašnjenje i nema neko uporište u nauci. Oni navode kako muškarci više obraćaju pažnju na grudi jer su one jednostavno estetski ugodne, bez obzira na veličinu.

Ispitanike su testirali istraživači s univerziteta u Wellingtonu, na Novom Zelandu, prikazujući im fotografije iste žene, na kojima su digitalno povećavali ili smanjivali poprsje, struk i bokove. Pritom su koristili kamere i ogledala za praćenje pokreta očiju.

Osim navedenih saznanja, naučnici su otkrili i kako je muškarcima potrebno 0,2 sekunde da "premjere" figuru žene, a također su spoznali i kako je malo pogleda ispitanika bilo usmjereno na ruke, potkoljenice i stopala.

Vezani članci