Ljubav i veze
49

Maurice i Helen Kaye proslavljaju 80. godišnjicu braka

Klix.ba
Par koji se upoznao 10 godina prije početka Drugog svjetskog rata danas slavi 80. godišnjicu braka. Maurice i Helen Kaye iz Bournemoutha upoznali su se 1929. godine kada su imali 17 i 16 godina.
Foto: BBC
Foto: BBC

Zabavljali su se četiri godine jer Helenina majka nije željela da se ona uda prije njene starije sestre.

Para, koji danas imaju 102 i 101 godinu, kazali su da je tajna sretnog braka jeste tolerancija između supružnika i biti spreman oprostiti i zaboraviti.

Par je jedan od najduže vjenčanih parova u Velikoj Britaniji, a 80. godišnjicu proslavljau sa djecom, unucima i praunucima.

Helena je imala 16 godina i radila je u majčinoj radnji u Walworthu kada je upoznala Mauricea preko njegovog oca koji je dostavljao robu za radnju. Jednom je ostao u radnji tri sata i Helenina majka je pitala njegovog oca: 'Ko će ga izbaciti, ti ili ja?'.

"Imao je automobil. Tih dana ih je bilo vrlo malo što me je zainteresovalo", rekla je Helena za BBC.

Foto: BBC
Foto: BBC

Par se vjenčao u sinagogi Borough u južnom Londonu četiri godine nakon upoznavanja. Počeli su raditi u fabrici Mauriceinog oca, a kada je počeo rat one je otišao u vojsku, a Helena je ostala sama. U ratu im je sve uništeno i tada su se preselili u Bournemouth. Dobili su četvero djece.

"Nikada ne možete ništa planirati. Kako da planirate 80 godina? To je bila sudbina", rekla je Helena.

Maurice je rekao kako je tajna sretnog braka da se uvijek slažete sa svojom suprugom.

"Nisam mislio da će potrajati sedmicu, ali eto čuda, potrajalo je 80 godina. Bitno je dijeliti, davati od sebe i poštovati se", rekao je.

Od četvero, dvoje djece im je preživjelo. Sada imaju sedam unuka i šest praunuka. I dalje žive sami u stanu i redovno igraju bridž.