Ljubav i veze
0

Ljubav je imati zajednički bankovni račun

Klix.ba
Buket ruža, večera uz svijeće ili omiljene pjesme nisu više bitni. U svijetu romanse ništa ne dokazuje ljubav kao zajednički bankovni račun, tvrdi se u novom istraživanju.

Zajednički bankovni račun pokazuje da parovi koji žive zajedno imaju jaku vezu i više su posvećeni jedno drugom. Istraživanje je otkrilo da parovi koji nisu zaručeni i žive zajedno, a imaju zajednički račun, imaju jaku i stabilnu vezu.

Istraživanje su sproveli psiholozi Univerziteta Iowa koji tvrde da ključ uspješne veze leži u tome kako parovi upravljaju svojim novcem. Istraživači su intervjuisali više od 900 mladih muškaraca i žena koji žive sa svojim partnerima.

Pitanja su bila poput "Koliko ima izgleda vaša veza da bude dugovječna?" ili "Koliko ste posvećeni vašoj vezi?". Rezultati su pokazali da parovi koji žive zajedno, imaju zajednički račun i nemaju planova o vjenčanju su jednako sretni kao i oni koji žive zajedno i planiraju vjenčanje. No, parovi koji imaju razdvojene račune imaju manje kvalitativne rezultate.

"Kada parovi imaju zajednički račun ne samo da unaprijeđuju svoju imovinu zajednički i donose zajedničke odluke već stvaraju ekonomsku zajednicu sa identitetom 'mi'", navodi se u izvještaju istraživanja koje je objavljeno u Journal of Family Issues.