Ljubav i veze
0

Kako živjeti u sretnom braku

Sarajevo-x.com
Iako postoji mnoštvo načina na koje možete poboljšati vlastiti bračni život, mi vam donosimo listu koja je fokusirana na veoma alarmantna pitanja koja mogu potpuno uništiti vašu ljubavnu zajednicu poput nedostatka poštovanja, vremena, seksualne želje, podjele odgovornosti i dogovora oko raspodjele novca.

Nemojte uzimati jedno drugo zdravo za gotovo

Ako uzimate svog supruga ili suprugu zdravo za gotovo, jer vjerujete da će on/ona uvijek biti uz vas, jako griješite.

Potrudite se da budete ljubazni, pažljivi, puni poštovanja i podrške prema voljenoj osobi. Dakle, nije dovoljno samo sjetiti se vaše godišnjice ili rođendana vašeg partnera ili partnerke. Imajte razumijevanja za sve što vaša voljena osoba u datom trenutku osjeća i misli. Slušajte je pažljivo, nikada je ne prekidajte, pokažite joj i recite joj koliko je volite.

Zajedno se potrudite i začinite vaš seksualni život

Ako ne želite završiti u grupi bračnih partnera koji rijetko upražnjavaju seks, ne smijete seksualni život staviti na dno vaše liste prioriteta. Podsjetite se kada ste se prvi put upoznali i osjetili varnice strasti jedno prema drugome. Ne bi bilo loše ponovo ostavljati jedno drugome romantične ljubavne poruke. Uvijek odvojite vremena samo za vas dvoje i uživajte u igrama zavođenja. Odmah izbacite televizor iz vaše spavaće sobe.

Pokazivanje vašem bračnom partneru koliko vam je stalo do njega/nje vrlo često vodi ka ispunjenom seksualnom životu.

Dogovorite se oko podjele kućnih poslova

Ukoliko želite mir, harmoniju, čist i organizovan dom onda se vas dvoje morate dogovoriti i podijeliti odgovornost za obavljanje poslova u vašem domaćinstvu poput vođenja finansija, kupovine, planiranja obaveza, čišćenja, kuhanja, brige o djeci i slično.

Nered u vašem domu može biti veoma stresan za oboje, pa je preporučljivo da se dogovorite kako da naizmjenično dom održavate urednim i čistim.

Razgovarajte otvoreno o vašim finansijama

Novac može biti uzrok vaših svađa, ukoliko nikada ne razgovarate o vašim finansijskim ciljevima, štednji ili trošenju novca. Ako vaša finansijska situacija nije baš bajna, novac može izazvati stres u vama i udaljavanje dok se, na kraju svakog mjeseca, brinete kako ćete platiti gomilu računa.

Možete zatražiti pomoć od stručnjaka za finansije, kako bi saznali sve o mogućim načinima štednje novca za hitne slučajeve i planiranja mirovine. Vaš bračni partner i vi se morate složiti oko raspodjele finansije, inače nećete moći funkcionisati kao zajednica.

Pojednostavite vaš život

Razmislite o broju sati koje oboje svaki dan provodite na poslu, o vremenu koje provodite radeći neki hobi ili kućne poslove, kao i o vremenu koje želite provesti sa prijateljima i širom porodicom u poređenju sa brojem sati koje provodite sa voljenom osobom.

Razmislite kako možete pojednostaviti vaše živote, bilo da ste novopečeni bračni par, bračni par s djecom ili bračni par bez djece. Ukoliko previše radite, te uvijek kući dolazite razdražljivi i umorni, ugrožavate vlastiti brak.