Savjeti
0

Kako voditi ljubav u toku trudnoće

Sarajevo-x.com
Mnogi parovi se u toku trudnoće trude za izbjegavaju seksualne odnose, ne znajući kako će oni utjecati na stanje u kojem se žena nalazi. Njihov manjak znanja dovodi do manjka razumijevanja za partnera, te je stoga poželjno pročitati riječi eksperata.

Najvažnije su emocije

U toku trudnoće mentalno stanje žene dramatično se mijenja. Ona postaje više emotivna, a ponekad i previše osjetljiva. Ako osjeti da joj suprug ne uzvraća ljubav, može postati nervozna, patiti od nesanice, izgubiti apetit ili, u suprotnom, previše jesti.

Mnogi muškarci nisu svjesni svog ponašanja u takvim slučajevima, pa, naprimjer, supruge vode doktorima umjesto da shvate da im je potrebna samo pažnja njihovih muževa.

Iako trudnice često nemaju jak seksualni nagon, svakako im stalno treba toplina i nježan fizički kontakt. U tom slučaju, ako je spremne i raspoložene, uslijedit će seksualni odnos.

Poze koje treba izbjegavati

Misionarski položaj (kad je muškarac gore) treba izbjegavati, dok je poželjno da je žena gore ili oboje u sjedećem položaju, tako da nema pritiska na abdomen i pokreti su nježniji.

Pozicija u kojoj par leži na boku, a lica su im okrenuta ka istoj strani također je preporučljiva, jer nijedan partner svojom težinom ne leži na onom drugom.

Budite pažljivi ako ste u misionarskom položaju pa se muškarac težinom tijela nehotice spusti na stomak partnerice. Pokreti mogu biti grubi i zasmetati fetusu.

Period kad treba apstinirati

Seksualni odnos treba izbjegavati od šeste do dvanaeste sedmice trudnoće jer može dovesti do pobačaja, upozoravaju stručnjaci u listu "Times of India". Apstinencija se preporučuje i u toku posljednja dva mjeseca trudnoće jer postoji rizik od curenja plodne vode, što stvara komplikacije.

Od četvrtog do sedmog mjeseca trudnoće seksualni odnos je dozvoljen ukoliko se poštuju savjeti doktora.

Oralni i analni seks bi trebalo izbjegavati.