Nekoliko savjeta
0

Kako pomoći supruzi nakon poroda i rasplamsati ljubav

Sarajevo-x.com
Žene koje rode dijete i prvi put postanu majke često tvrde da postaju manje privlačne svojim partnerima. Prema nekim izvještajima, svaka treća žena osjeća kao da više ne zanima svoga muškarca nakon što rodi dijete i da je tada partner počne posmatrati isključivo kao majku, a ne kao ženu sa kojom bi vodio ljubav.

Međutim, psihologinja Seema Hingoranny tvrdi da to nije tako, jer ona radi savjetovanja za muškarce koji tvrde da se uglavnom malo distanciraju od žena jer su preemotivne i razdražljive, a da to žene tumače kao da oni više nisu zainteresovani za njih. Muškarci tvrde da pored bebe koja plače u kući, sada imaju i ženu koja plače zbog svega.

Eksperti savjetuju da samo treba sačekati da prođe nekoliko dana ili čak sedmica prije nego se muškarčeva distanca opiše kao nezainteresovanost, ali mnogi savjetuju da im treba pomoći više nego ikada u emotivnom prijelazu ka majčinstvu i roditeljstvu uopšte.

Među savjetima su i oni za žene u kojima se kaže da ne treba produbljivati jaz prebacivanjima krivnje, nego se potruditi da novonastala situacija bude prihvatljiva svima.

Muškarcima se savjetuje da odobrovolje svoje dame. Kuhanje jutarnje kafe ili čaja je uvijek lijep gest, razgovor i malo zajedničkog vremena uvijek pomažu, a i zajednički izlazak je poželjan. Masaže su također dobre za opuštanje, ili jednostavno budite tu za nju.