Ljubav i veze
8

Kako ispravno prekinuti ljubavnu vezu?

Klix.ba
To je vještina koja je važna, ali zanemarena – kako otpočeti priču o raskidu. Mrmljamo, zapinjemo, izbjegavamo i od svega pravimo nered. Jedini razlog što se to dešava jeste što pokušavamo biti pristojni.

Ovo je objašnjenje ekipe iza YouTube kanala "The School of Life" koja u kratkim videima podcrtava niz lekcija o svakodnevnom životu koje vjerovatno već znamo, ali na koje se svaki čovjek treba povremeno podsjetiti.

Finoća - to je razlog sve naše gluposti i okrutnosti. Izbjegavamo biti hladni jer smo sentimentalna bića. Esencija sentimentalnosti jeste potreba da se bude voljen čak i od onih koje ne volimo, to je narcisističko htijenje da se ljubav primi bez potrebe da se ona i plati.

Ali pristojnost nema ulogu u okončanju ljubavne veze. Biti fin i pun razumijevanja jednostavno produžava patnju druge osobe...Da bi sve bilo bezbolnije, onaj koji prekida vezu mora ubiti svaku nadu.

Pisac Marcel Proust je zapisao kako "najdirljivije govore drže onaj koji nije zaljubljen". Ljubavnici koji se rastaju mogu se zbog toga naći u neugodnoj situaciji gdje jedna osoba plače jer je ostavljena, a druga plače jer je pod stresom. Nerijetko, tuga druge osobe biva zamijenjena za iskreni znak ljubavi.

Najljepši način okončanja veze jeste držanje brutalnih govora koji će odagnati svaku nadu u to da je "ostavljač" iole dobra osoba. Hrabar način izlaska iz veze jeste dopuštenje da ostavljeni/a zamrzi osobu koju je do jučer voljela. To je iskrena plemenitost.

Prestanite misliti kako nekome činite uslugu i kako ostavljena osoba nikada neće pronaći nekoga kao što ste vi. Nema ništa loše u odluci da neko nije za vas, ali je itekako loše odugovlačiti da se konačno sklonite sa puta.