Riječ stručnjaka
0

Kad je idealno vrijeme za stupanje u brak?

Sarajevo-x.com
Malo je onih koji se iznenade kad čuju da se neka djevojka, koja se udala mlada, razvela nakon nekoliko mjeseci. Odmah nam padne na pamet kako je nezrela bila kad je odlučila stati "na ludi kamen" i onda samo slegnemo ramenima i poželimo joj više sreće i mudrosti drugi put. No često se postavlja pitanje kako znati kad je vrijeme za stupanje u brak. Odgovor na to pokušala je dati Terry Orbuch, autorica djela "Pet jednostavnih koraka da svoj brak od dobrog učinite sjajnim" ("Five Simple Steps to Take Your Marriage From Good to Great").

Orbuch vjeruje da je sredina dvadesetih period u kojem treba uzeti u obzir dva značajna faktora: obrazovanje i novac. Ona smatra da što više godina škole žena ima na dan vjenčanja, to su joj manje šanse da se razvede, a do 25. jasno je da imate šansu da steknete nešto od toga.

"Edukovane žene su mnogo svjesnije toga ko su i manje su voljne da se skrase kraj čovjeka koji nema jednake standarde", objasnila je autorica u djelu koje citira magazin Cosmopolitan.

Kad uzmete u obzir da većina žena u 25. godini već zarađuje za svoj život i sama se uzdržava, to ukazuje da neće uletjeti u brak uglavnom zbog finansijske potpore svog muža.

Osim sigurnosti i samopouzdanja, ovakve osobe već znaju pažljivo raspoređivati svoj kućni budžet, čime će lakše izbjeći eventualne probleme s novcem, a to je, priznat ćete, jedan od osnovnih razloga zašto se parovi svađaju.

Osim raspoređivanja novca, važno je i raspoređivanje obaveza, izlazak na kraj sa različitim tipovima ljudi, te umijeće u rješavanju konflikata na radnom mjestu. Sve ovo pomaže u dugoročnom uspjehu u braku.

Do 25. godine žen već prikupe značajno životno iskustvo, prođu kroz nekoliko veza i uvide šta to u njima nije štimalo, a i njihov "radar" za odgovarajuće muškarce biva razvijen.

"Vjerovatno ste dotad dovoljno izlazili da biste shvatili šta želite od muškarca, čime sebi olakšavate život", kaže Orbuch.

Ipak, najvažnije od svega je da naučite šta su vaši ciljevi i koliko vrijedite. Iako ne želite da se udate za nekoga ko je potpuno isti kao vi, brak je mnogo ljepši kad imate nekoga s kim dijelite isti pogled na život.

Pa iako ima onih čiji je brak uspio uprkos činjenici da su se vjenčali i mlađi od 20, autorica Orbuch preporučuje da, ukoliko možete, ovaj veliki dan prolongirate za vrijeme kad napunite 25 godina ili malo kasnije.