Četvrta seksualna orijentacija?
16

Jedan posto svjetske populacije ne osjeća seksualne nagone

Klix.ba
Oko jedan posto ljudske populacije spada u aseksualne osobe jer uopće ne osjećaju seksualnu privlačnost, utvrdili su eksperti s Univerziteta Brock u Kanadi.

Pretjerana seksualizacija naše kulture dovela je do toga da osobe prestanu gajiti seksualne osjećaje, tako da milioni ljudi ne osjećaju psihičku privlačnost prema drugim osobama. Eksperti tvrde da je 70 miliona osoba diljem svijeta aseksualno te da aseksualnost treba uvesti kao četvrtu seksualnu orijentaciju.

Profesor Anthony Bogaert vjeruje kako je aseksualizam još neispitano područje, te da se te osobe osjećaju isključenima iz preseksualiziranog modernog društva. Smatra da su aseksualne osobe postojale i prije, ali da tek sada kad društvo postaje liberalnije izlaze iz sjene.

Tome u prilog ide istraživanje koje je sprovedeno 1994. godine nad 18 hiljada osoba u Velikoj Britaniji. Jedan posto ispitanika je odgovorilo kako nikada nisu osjetili seksualnu privlačnost prema drugim osobama.

Prof. Bogaert objašnjava aseksualnost kao potpuni nedostatak seksualne atrakcije.

"Imamo dvije tipe ovih ljudi: osobe koje imaju određeni nivo seksualnog nagona, ali on nije usmjeren prema drugim osobama pa se samozadovoljavaju, te drugi tip osoba koje nemaju nikakvih seksualnih nagona", objasnio je prof. Bogaert, piše Daily Mail.