Rezultati istraživanja pokazali
0

Izvinite se suprugama i produžite im život

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
"Izvini" možda jeste najteža riječ za izgovoriti, ali naučnici tvrde da je vjerovatno jedna i od najzdravijih.

Istraživači su otkrili da žene koje prime izvinjenje za loše ponašanje trpe manje stresa i potencijalne štete za njihova srca od onih koji ostanu bez izvinjenja.

Iako će to biti od malo pomoći supruzi Tigera Woodsa, koja je dobila nekoliko velikih izvinjenja od nevjernog golfera, istraživanje je pokazalo da se puls srca povrijeđene žene za 20 posto brže vraća u normalu ukoliko dobije izvinjenje, piše Daily Mail.

Na nesrećeu za muškarce, njihovo srce se duže oporavlja nakon upućenog izvinjenja, pokazuje istraživanje, što bi značilo da su muškarci iziritirani priznanjem krivice.

Istraživanje su uradili američki naučnici koji su mjerili krvni pritisak kod 29 muškaraca i 59 žena.

Učesnici u eksperimentu individualno su rješavali matematičke zadatke. Rečeno im je da imaju pet minuta za test, ali su nakon dvije minute grubo upozoreni da moraju požuriti.

Do kraja testiranja, još dva puta su prekinuti i rečeno ime je da požure. Na kraju testa istraživači su im rekli da očigledno nisu bili dovoljno dobri.

Dvije minute kasnije, pola učesnika dobilo je potpuno izvinjenje.

Rezultati su pokazali da se pritisak kod žena vratio u normalno stanje 20 posto brže kod onih koje su primile izvinjenje, dok je kod muškaraca to usporilo oporavak za 20 procenata.