Ljubav i veze
3

Istraživanje: Parovi koji dijele kućanske poslove češće vode ljubav

Klix.ba
Američko istraživanje pokazalo je da oni parovi koji se drže seksističkih stereotipa o obavljanju kućanskih poslova rjeđe vode ljubav od onih koji ih zajedno obavljaju. Heteroseksualni parovi koji su otkrili da dijele kućne obaveze mjesečno u prosjeku vode ljubav 6,8 puta.

Istraživanje je rutinske kućanske poslove podijelilo na kuhanje, pranje veša i suđa, čišćenje i kupovinu namirnica.

Parovi kod kojih obavljanje kućnih poslova nije ravnomjerno raspoređeno imaju odnose u prosjeku tek pet puta mjesečno, a onaj partner koji je u takvoj situaciji zadužen za većinu poslova uglavnom je žena bez obzira na to da li ona radi duže ili zarađuje više novca.

Autorica istraživanja Sharon Sassler sa Univerziteta Cornell kazala je kako je kod modernih parova koji se pridržavaju jednake podjele kućanskih poslova, primjetila povećanje broja seksualnih odnosa tokom mjeseca.

"Druge grupe, uključujući one gdje žena obavlja većinu poslova iskusili su opadanje učestalosti seksualnih odnosa. Ovo istraživanje je posebno značajno s obzirom na to da je globalna učestalost seksualnih odnosa u brakovima tokom posljednjih decenija značajno opala", dodala je Sassler.

Historičarka Stephanie Coontz kazala je kako ovo istraživanje reflektuje izjednačavanje moći muškaraca i žena, i kako se ranije brak sklapao između dva partnera, a svaki od njih imao je posebne vještine i interesovanja nadopunjujući tako jedno drugo

"Danas je ljubav bazirana na istim interesima, aktivnostima i emocijama. Suprotnosti više nisu temelj želje i strasti", istakla je historičarka.