Lako do neobaveznog seksa
0

Facebook uzrok porasta oboljelih od sifilisa

Sarajevo-x.com
Prema medicinskim stručnjacima, popularna društvena mreža Facebook povezana je sa porastom slučajeva oboljelih od spolno prenosive bolesti sifilisa.

Rast virusa zabilježen je u Sunderlandu, Durhamu i Teesideu, područjima u Velikoj Britaniji gdje je Facebook najpopularniji, jer ljudima pruža mogućnost da sretnu brojne partnere za neobavezni seks.

Profesor Peter Kelly, direktor javnog zdravstva u Teessideu, rekao je da je medicinsko osoblje našlo vezu između online mreže i porasta broja slučajeva, posebno među mladim ženama.

"Sifilis je opasna bolest. Svako ko ima nezaštićen seks sa neobaveznim partnerima je izložen visokom riziku. Došlo je do četverostrukog povećanja broja slučajeva sifilisa među mladim ženama", rekao je Kelly za Daily Telegraph.

On je izjavio da ne zna imena oboljelih, već da ima podatke koji pokazuju da je nekolicina osoba seksualne partnere srela preko te stranice.

"Društvene mreže olakšavaju ljudima pronalazak partnera za seks", istakao je Kelly.

U Teessideu je zabilježeno 30 slučajeva sifilisa, ali se pretpostavlja da je stvarni broj daleko veći.

Istraživanja su pokazala da mladi ljudi u Sunderlandu, Durhamu i Teessideu će se radije logovati na stranice za društveno umrežavanje nego u ostatku Britanije.