Američki naučnici tvrde
0

Duge noge nisu privlačne muškarcima

Sarajevo-x.com
Zadnja istraživanja pokazuju da je samo mit da muškarci vole duge noge. U realnosti oni preferiraju odnos 1:1, odnosno da noge budu proporcionalne gornjem dijelu tijela. Univerzitet California proveo je o tome istraživanje među muškarcima i ženama iz SAD-a i Engleske.

Ponuđene su im slike iste žene ali s različitim dužinama nogu. Većina njih se odlučila za prosječnu tjelesnu građu. Žene koje imaju udove proporcionalne torzu bile su im najatraktivnije. Ukoliko su noge bile preduge ili pak prekratke, žena je gubila na privlačnosti.

Rezultati studije, objavljeni u magazinu "Body Image", potvrdili su prethodna istraživanja, koja su također dokazala da muškarci preferiraju prosječnu tjelesnu građu u odnosu na onu građu koju imaju supermodeli ili "playboy zečice".

Na Univerzitetu New South Wales u Sidneju urađena je još jedna studija gdje je ispitano 100 muškaraca, koji su trebali da ocijene privlačnost 201 crteža ženskih torza s različitim kukovima, omjerom struka i ramenima. I ovdje su rezultati bili slični, muškarci su se opet odlučili za jednak odnos između nogu i torza u odnosu na atraktivna tijela supermodela.

Međutim, prije tri godine na University College u Londonu došli su do drugačijih zaključaka. Muškarcima su i dalje bile atraktivnije žene kod kojih su noge proporcionalne gornjem dijelu tijela, dok se ženama više dopadao odnos 1:4, kao što je slučaj s Naomi Campbell.