Ljubav i veze
0

Depresivne žene se češće seksaju

Sarajevo-x.com
Depresivne žene češće se seksaju nego sretnije žene, neovisno o tome da li su u vezi ili ne, otkrila je studija australskih naučnika.

Istraživanje žena iz Melbournea, čiji su rezultati predstavljeni na međunarodnoj zdravstvenoj konferenciji, pokazalo je da žene, koje pate od blage do umjerene depresije, imaju za trećinu češće seksualne aktivnosti u odnosu na osobe koje nisu depresivne.

Također je utvrđeno da su depresivne žene mnogo slobodnije, kada je seks u pitanju, te imaju raznovrsnija seksualna iskustva. Depresivne žene, koje nisu u vezi, vrlo često sudjeluju i u neobaveznom seksu.

"Bilo je tu mnogo više seksa i svega ostalog, od poljubaca, diranja, predigre i seksualnog čina, u poređenju sa ženama koje su u ljubavnoj vezi", objasnila je psihologinja Sabura Allen sa Univerziteta Monash, koja je proučavala nedavna seksualna iskustva 107 depresivnih i sretnih žena u ljubavnoj vezi.

Prema ovom istraživanju depresivne žene češće idu u potragu za seksualnom intimnošću, kako bi se osjećale sigurnije.

"Kada su ljudi depresivni osjećaju se mnogo nesigurnije o njihovim ljubavnim vezama i strahuju da njihovom partneru nije stalo do njih, ili da ih ne cijeni. Seks im pomaže da osjećaju bliskost i sigurnost", dodala je Allen.

Otkriveno je i da su se depresivne slobodne žene češće upuštale u neobavezne seksualne odnose za razliku od osoba koje ne pate od depresije.

"Australski parovi obično upražnjavaju seksualne odnose jednom ili tri puta sedmično, sa naglaskom na jednom sedmično. Žene koje nisu u vezi seksualne odnose upražnjavaju mnogo rjeđe, ali to ne mora biti tačno i za muškarce samce", kazala je voditeljica studije za australski Herald Sun.