Sunday Times
0

Da li ljubav blijedi s vremenom?

FENA
Sunday Times posvećuje u nedjelju naslovnu stranu i urednički komentar naučnom objašnjenju ljubavi.

Naučnici su izgleda otkrili da postoji tzv. prava ljubav - skener mozga pokazuje da mali broj parova, tačnije svaki deseti, reaguje na partnera sa isto toliko strasti poslije 20 godina kao i na početku veze.

Tim naučnika sa univerziteta Stoni Bruk u Njujorku je uz pomoć skenera pratio hemijske reakcije u mozgu ispitanika kad im se pokaže slika voljene osobe i došao do zaključka da neki parovi i poslije 20 godina veze imaju iste reakcije kao i oni u prvoj fazi zaljubljenosti.

Ovaj nalaz demantuje općepozanto uvjerenje da prvi talas zaljubljenosti traje do 15 mjeseci, a da poslije 10 godina, hemijska reakcija zaljubljenosti potpuno nestaje.

Naučnici su ove starije parove nazvali labudovima, jer imaju slične mentalne "ljubavne mape" kao životinje koje ostaju u paru cijeli život - poput, pored ostalih, labudova i sivih lisica. Iako ne možemo svi da budemo poput labudova, dobro je da su naučnici utvrdili da postoji biološka osnova za romantičnu ljubav, nasuprot uvjerenju nekih da je ideja takve ljubavi kulturološki determinisana, odnosno, da postoji samo u društvima koja vjeruju u nju, piše Times u svom uredničkom komentaru.

Ovo istraživanje je pokazalo identičnost moždanih procesa kod zaljubljenih parova od Njujorka do Pekinga.