Ljubav i veze
0

Da li brak zaista ubija strast?

Sarajevo-x.com
Priča je toliko stara kao i ljubav sama: dvoje ljudi se upoznaju, zavole, odlično se slažu u krevetu i svim ostalim životnim sferama i jednog dana, pred cijelim svijetom, zaklinju se jedno drugom na vječnu ljubav i strast. Međutim, nemalo poslije medenog mjeseca u spavaćoj sobi zavlada zatišje. Zašto? Brak ne mora biti ubica strasti.

Seksolog dr. Ulrike Brandenburg smatra da intimnosti i bliskost koja postaje jača stupanjem u bračne vode, može smanjiti seksualnu privlačnost među partnerima.

Jedna studija kompanije Durex pokazala je da kod 55% bračnih parova jedno od partnera nije zadovoljno seksualnim životom. Najčešći odgovor je bio: suviše rijetko i dosadno.

"Sasvim je normalno da u braku nestaje nekadašnja strast. Brak nikada nije bilo mjesto strastvenog i vrućeg seksa već utočište i dom“, smatra terapeut Michael Mary.

Neki stručnjaci čak smatraju da je lagani nestanak strasti između partnera u braku sasvim normalan te da nakon tri godine bračnog života seks postaje prava rijetkost.

Terapeutkinja Esther Perel kaže da parovi koji se često svađaju i koji ne vode harmoničan život, imaju odličan seksualni život. "Ne morate se slagati sa nekim dobro da biste doživjeli nevjerovatno seksualno iskustvo. Mnogima se dešavalo da nekoga sretnu u diskoteci i završe s njim u krevetu, a da ga uopće ne poznaju. Takva seksualna iskustva često su nezaboravna i strastvena. Međutim, i takva strast je samo kratkoročna“, vjeruje Perel i naglašava da će strasti biti sve manje ukoliko je bračna harmonija veća.