Iz moga ugla
1

Cure i momci, pamet u glavu i kondom u džep

Piše: Nura Bazdulj-Hubijar
Obratila mi se ovih dana jedna mlada djevojka, djevojčica rekla bih, i zamolila da joj pomognem savjetom. Nakon čitanja pisma bila sam istinski ganuta i raznježena i zabrinuta, i sve su se te emocije sklupčale u neku gutu koja mi se u grlu zaglavila pa mi je trebalo neko vrijeme da nastavim normalno funkcionirati.

Cura je istom ušla u šesnaestu i imala je prvi seks, a jedino što je ostalo nakon toga bili su nemir, bolovi, problemi s mokrenjem, temperatura i strah. Pa mi se kao pokušavala pravdati da je to uradila posljednja od prijateljica iz raje (kao da se meni neko treba pravdati), pa me pitala da li se na osnovu tegoba koje mi je opisala može znati je li dobila neku spolnu bolest, te da li se na osnovu laboratoriskih nalaza može ustanoviti da neko nije nevin... A meni je sve skupa zvučalo ono baš nevino i osjetila sam potrebu (nakon što smo nas dvije riješile njen problem) da kao žena, majka, ljekar napišem nekoliko rečenica za djevojčice (i dječake) koje to eventualno zanima, a nemaju koga ili prosto ne žele nikoga pitati.

Moram kazati jednu bitnu stvar koja će vjerovatno naići na osudu muške populacije. Postoji drastična razlika po pitanju seksualnih odnosa između muškaraca i žena. Ženama je (gotovo uvijek) za taj čin potrebna emocija, muškarcima je najčešće potrebno samo mjesto. Vjerujem da većina djevojčica i mladih djevojaka sanja o nekom svom čekanom, željenom, onom od čije će joj blizine klecati koljena, znojiti se dlanovi, srce tući u grlu... Najslađe su im one bezazlene, sitne nježnosti od kojih ih neće glava ili nešto drugo zaboljeti... Muškarcima je to najčešće nedovoljno, oni žele sve i te curice iz želje da ih zadrže popuštaju i kada ih ne vuče prevelika želja, kad bi još da ostanu djevojčice. I tu na samom startu čine grešku. Na taj način se niko ne može zadržati, niti to može biti razlog da vas onaj ko vas voli ostavi zbog toga.

Naprotiv...

Život je postao sveopća ludnica, djevojke bi željele nekog romantičnog, nekog sanjara a susreću se sa momcima koji žele zadovoljiti instinkt. Ja doista nisam neka čangrizava baba i nemam apsolutno ništa protiv seksulnosti ali da se u to ne upušta odveć rano. Osim fizičke, potrebna je i emocionalna zrelost kao i poznavanje nekih bitnih stvari koje i muškarcu i djevojci mogu izmijeniti život.

U porastu je broj oboljelih od spolnih bolesti, od tripera, trihomonas vaginalisa, do sifilisa i side. Spolnim putem se također prenosi virusni hepatitis koji može voditi u cirozu jetre i karcinom jetre. Neke od tih bolesti se liječe relativno lako, druge teško, neke gotovo nikako. A tako ih je lako spriječiti. Dovoljan je samo običan kondom. On će zaštiti djevojku i od neželjene trudnoće što je daleko bezazlenije po fizičko zdravlje nego neke spolne bolesti. Ali, neminovno ostaje psihička trauma na djevojci kad se zamisli nad sobom, kad shvati da je nekom platila da u krvi ubije njeno istom začeto dijete. S druge strane, prekid prve trudnoće može izazvati sterilitet...

Zato, dragi moji i drage moje, odgodite intimnosti bar do punoljetstva, a ako ne možete toliko čekati, imajte uvijek uz sebe taj famozni kondom (dakako, i nakon punoljetstva ako niste sigurni u zdravlje svog partnera). A za djevojčice koje, kao cura s početka teksta, ne znaju - da li je neko nevin može se ustanoviti jedino ginekološkim pregledom ili ako se desi trudnoća. A ako ipak iz bilo kojih razloga to uradite bez zaštite a osjetite bilo kakve zdravstvene probleme, obavezno, ali obavezno se javite ljekaru. Ako se bojite da će vas neko prepoznati, kazati mami i slično, otiđite u drugi dio grada ili u drugi grad, možete i kazati lažno ime i platiti (to nisu skupe petrage).

Dovoljni su laboratorijski pregledi krvi i urina za dijagnozu tih bolesti, ponekad bris vagine kod cura i bris mokraćne cijevi kod muškaraca (u slučaju tripera). Ako bilo koja cura želi još neko pojašnjenje, bez ustručavanja mi može pisati i ja ću joj rado odgovoriti...

Još nešto za djevojčice - morate mi vjerovati da je do zrelosti neuporedivo ljepša ljubav bez intimnosti, ona kad sanjarite, čeznete, želite... Valjda iz drugih iskustava znate da je željeti mnogo ljepše i slađe nego kad ispunite želju.

Za muškarce - ako neka žena izgleda čisto, nevino, nikako ne mora značiti da je takva... Zato, mladi ljudi, vi koji ste najveće blago ovoga svijeta, pamet u glavu i kondom u džep.