Ljubav i veze
25

Čitanje "50 nijansi sive" povezano sa povećanom seksualnom željom i nezdravim ponašanjima

Klix.ba
Može li čitanje slavnog erotskog romana, bestsellera "50 nijansi sive" biti opasno za žensko zdravlje?

Studija Michigan State univerziteta pronašla je vezu između čitanja "50 nijansi sive", bestsellera o sadomazo vezama i poremećaja prehrane, pretjerivanja u piću, čestog mijenjanja seksualnih partnera i verbalno nasilnih veza.

Ovo je poprilična lista. Ipak, studija ne govori ništa o tome da li čitanje ovakvog sadržaja dovodi do takvog ponašanja ili pak žene koje su sklone takvim nezdravim ponašanjima privlači čitanje ovakvih štiva.

Još je jedna studija, ona sa Illionis State univerziteta pokazala kako je utjecaj romana "50 nijansi sive" sve samo ne bezazlen.

"Otkrili smo kako djevojke koje čitaju '50 nijansi sive' imaju jaču seksualnu želju od onih koje nisu čitali knjigu, pogotovo one koje se identificiraju sa glavnom junakinjom. Kod onih kod kojih to nije slučaj, primijećena je smanjena seksualna želja", kazala je psihologinja Marla Reese-Weber za žurnal Psychology of Popular Media Culture.

Studija je ispitala 81 studenticu koje su svojevoljno pročitale knjigu, te drugih 49 koje su pristale da pročitaju knjigu za potrebe ovog eksperimenta. Djevojke su dobile detaljan kviz sa pitanjima o njihovim seksualnim iskustvima, željama, te upitom o tome koliko često su imale 15 određenih seksualnih iskustava, uključujući vezanje, bičevanje i povezivanje očiju.

Djevojke iz druge skupine su test popunile dva puta – prije i nakon čitanja prve dvije knjige iz ove serije. Također, sve su učesnice morale naznačiti u kolikoj se mjeri poistovjećuju sa glavnom junakinjom.

Rezultati su pokazali kako su djevojke koje su pročitale knjige svojevoljno imale veću seksualnu želju od djevojaka koje su knjige pročitale za potrebe eksperimenta.

"Učesnice koje se nisu identificirale sa glavnom junakinjom knjige možda su osuđivale njeno ponašanje, usljed čega je došlo do smanjenja seksualne želje", pojasnila je psihologinja Marla Reese-Weber.