Britanke pod pritiskom
0

Četvrtina žena preko 35 godina nema seks

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Više od četrvrtine 35-godišnjakinja tvrdi da nema sekusalne odnose, pokazuju rezultati nove britanske studije. Zbog pritiska koji se vrši na njih, moderne žene imaju mnogo viša očekivanja nego ranije.

Istraživanje je pokazalo da 28 posto njih apstinira, a najviše je takvih žena u Škotskoj, gdje 38 posto pripadnica ljepšeg spola priznaje da žive u celibatu. Žene u regiji Midlands najčešće imaju seksualne odnose, a 32 posto njih je reklo da redovno vode ljubav svake sedmice.

Paula Hall, terapeutkinja za parove, kaže da poražavajući rezultati ove studije, govore u prilog tome da žene osjećaju pritisak kad je u pitanju seks. Konstantno su izložene romantičnom i naizgled idiličnom životu bogatih i slavnih, gdje je svakodnevni seks nešto što se podrazumijeva.

"Žene su počele da potcjenjuju svoj seksualni život iako je kod većine relativno normalan i redovan, baš zbog toga što su postavile prevelika očekivanja. U realnosti libido je dosta slabiji kod žena koje rade i imaju mnogo obaveza", rekla je dr. Hall za Daily Mail.

Istraživanje se također fokusiralo na to kakve efekte na ženu i njeno seksualno zdravlje ostavljaju hormoni.

Kroz ovu studiju ispitano je 745 žena, a neke od njih smatraju da imaju loš seksualni život jer se ne uklapa u normu koju nameću poznate ličnosti.