Ljubav i veze
0

Brak iz perspektive vjerskih zajednica i civinih zakona

FENA
U organizaciji Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BKBiH) danas je u Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji održan okrugli stol na temu "Brak i bračna zajednica iz perspektive vjerskih zajednica i civilnog zakonodavstva; tradicija, multikulturalni pristup, mješoviti brakovi".

Na okruglom stolu sudjelovali su mons. Bosiljko Rajić, direktor Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, prof. dr. Džejna Habul, docent na fakultetu političkih nauka u Sarajevu, dr. sc. Tomo Vukšić, profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu, prof. dr. Enes Ljevaković, docent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, dr. Dragomir Sando, prodekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, Elias Tauber, publicist i istraživač Jevrejske zajednice u BiH, Suzana Matošević, voditeljica bračnoga i obiteljskoga savjetovališta u Slavonskome Brodu, dr. Norbert Kunze, iz Psihološkog savjetovališta za brak, obitelj i životna pitanja biskupije Rottenburg-Stuttgart, vlč. Ivan Milovčić, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, predstavnici udruga za pomoć žrtvama nasilja, nevladine organizacije koje se bave ovim područjem rada te mnogi drugi.

Pozdrav i dobrodošlicu svim nazočnim uputio je moderator i observer Okruglog stola dr. Pavo Jurišić i ravnatelj Hrvatskog caritasa vlč. Milovčić izražajući zahvalnost na organiziranju ovakvog jednog Okruglog stola.

Uvodno izlaganje imao je mons. Bosiljko Rajić, direktor Caritasa BKBiH-a. Govoreći o razlozima održavanja Okruglog stola na spomenutu temu naglasio je da je svrha i cilj projekta izgradnja i razvoj obiteljskih savjetovališta koja će promicati kulturu i kvalitetu predbračnih, bračnih i obiteljskih odnosa kao najvažnije komponente društva te će tako pomoći mnogim pojedincima i obiteljima u očuvanju ljudske, moralne i duhovne vrijednosti u društvu i okolnostima u kojima danas živimo.

"Obiteljska savjetovališta pružit će pomoć ne samo katolicima nego i drugim nacionalnim i vjerskim grupama. Stoga je potrebno u izobrazbu uključiti i poznavanje naravi bračnih veza kod drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Današnja tema sastavni je dio programa izobrazbe s naglaskom multikulturalnosti. Povijesno gledajući u BiH kroz stotine godina živjele su različite religijske zajednice. Stoga je važno pogledati na brak kod različitih vjerskih zajednica i na mješovite brakove", kazao je mons. Rajić.

Prof. dr. Džejna Habul, docent na fakultetu političkih nauka u Sarajevu, održala je predavanje na temu "Bračna zajednica prema entitetskim zakonima - pravni i socijalni aspekt", osvrćući se posebno na prava i obveze supružnika i probleme sa kojima se susreće zakonodavac. Prof. Habul također je iznijela statistike o zabrinjavajućem porastu razvedenih u Europskoj uniji navodeći da je na stotinu sklopljenih brakova 1970. godine postotak razvedenih bio 10,1 posto, a 1997. godine taj broj porastao je na 36 posto.

"Danas je taj procent mnogo veći i može se reći da BiH ne zaostaje iza ovih zabrinjavajućih pokazatelja", istaknula je prof. Habul.

Dr. sc. Tomo Vukšić, profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu, u svom izlaganju: Bračna zajednica - priprava, sklapanje, tradicija sa katoličkog aspekta, govorio je o kršćanskoj ženidbi i njezinim bitnim svojstvima i svrsi. U svom izlaganju jasno je naglasio crkvene stavove. «Ženidbeni savez je sakrament koji mogu sklopiti samo ženska i muška osoba». Dr. Vukšić se osvrnuo na ženidbene zapreke kao i na oproste od zapreka sa stajališta Crkve.

U popodnevnim satima predviđena su slijedeća predavanja: prof. dr. Enes Ljevaković, docent na Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu: Bračna zajednica – priprava, sklapanje, tradicija sa islamskog aspekta; dr. Dragomir Sando, prodekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu: Bračna zajednica - priprava, sklapanje, tradicija sa pravoslavnog aspekta; Elias Tauber, publicist i istraživač Jevrejske zajednice u BiH: Bračna zajednica, priprava, sklapanje i tradicija sa židovskog aspekta. Dr. Vukšić će govoriti o mješovitim brakovima, a voditeljica bračnoga i obiteljskoga savjetovališta u Slavonskome Brodu Suzana Matošević iznijet će iskustva iz Hrvatske na temu: Obiteljska savjetovališta u službi braka i zdrave obiteljske zajednice. Dr. Norbert Kunze iz njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart, koji djeluje u Psihološkom savjetovalištu za brak, obitelj i životna pitanja upoznat će prisutne o trendovima i iskustvima s multi-kulturalnim mješovitim brakovima u Njemačkoj.

U diskusiji su se uključili brojni sudionici koji su dali svoj doprinos razmišljanju o braku i bračnoj zajednici.