Ljubav i veze
2

Ako želite smršaviti, izaberite seks umjesto šetnje

Klix.ba
Kanadski istraživači došli su do preciznih podataka o tome koliko prosječna osoba izgubi kalorija tokom seksualnog odnosa.

Prema podacima do kojih su došli provodeći istraživanje među mladim ljudima u dobi od 18 do 35 godina, muškarci tokom seksa sagorijevaju 4,2 kalorije, a žene 3,1 kaloriju u minuti.

Uz prosječno trajanje seksualnog odnosa od 24,7 minuta, to znači da muškarci izgube 104 kalorije, a žene 69. Istraživači sa Univerziteta u Quebecu stoga ističu da je za mršavljenje seks bolji od šetnje, ali ne i od džogiranja. Oni su istraživanje proveli izučavajući seksualne navike 21 heteroseksualnog para, tako što su muškarci i žene nosili specijalne narukvice koje su mjerile njihovu potrošnju energije, prenosi Daily Mail.

Nakon toga su odgovarali na pitanja o tome koliko su bili umorni nakon seksa te koliko su uživali u njemu. Ustanovljeno je, također, da muškarci na traci za trčanje gube 9,2 kalorije u minuti, a žene 7,1 kaloriju, što bi značilo da je trčanje pogodnije za gubljenje suvišnih kilograma, dok je u tom smislu šetnja manje učinkovita od seksa, jer se njome gubi i do pet puta manje kalorija u odnosu na seks.