Ljubav i veze
0

14 činjenica o ljubljenju koje niste znali

Sarajevo-x.com
Svi se znaju ljubiti. Ali pitanje je znate li neke neobične činjenice i detalje o ljubljenju. Npr. je li ljubljenje dobro ili loše za vaš organizam? Kako se zapravo ljube Eskimi? Možete li smršati od strastvenih poljubaca?
  1. Čin ljubljenja pokreće čak 29 mišića lica. Drugim riječima, ljubljenje može biti korisna vježba za sprječavanje pojavljivanja neželjenih bora na licu.

  2. Parovi tokom ljubljenja razmjenjuju različite supstance poput mineralnih soli, masnoća i proteina. Skorašnje istraživanje pokazalo je da razmjena navedenih supstanci potiče proizvodnju raznih antitijela u našem organizmu koji nas štite od raličitih bolesti.

  3. 66 posto ljudi ljubi se zatvorenih očiu. Ostatak uživa gledati razmjenu emocija na partnerovom licu dok se ljube.

  4. Prema američkoj statistici, prosječna Amerikanka poljubi 80 muškaraca prije nego što se uda.

  5. Brzi romantčni poljubac sagorit će 2-3 kalorije, dok ćete francuskim poljupcem sagoriti više od 5 kalorija.

  6. Osjetljivost usana je 200 puta veća nego osjetljivost prstiju.

  1. Prema jednom istraživanju, muškarci koji svoje supruge poljube svako jutro prije odlaska na posao žive pet godina duže od onih koji samo izađu preko vrata.

  2. Strastveno ljubljenje u trajanju od 90 sekundi povisit će krvni pritisak i ubrzati vaš puls. Također će povisiti nivo hormona u krvi te reducirati vaš život za jednu minutu.

  3. Suprotno popularnom vjerovanju, Eskimi ne trljaju samo noseve kao izraz simpatije i ljubavi prema drugom spolu. Kada se dotaknu nosevima, partneri malo otvore usta, duboko udahnu i potom izdišu zrak držeći usta zatvorena. Partneri upijaju miris jedan drugog, a potom pritisnu noseve uz obraz partnera i tako ostanu minutu ili dvije.

  4. Tijela zaljubljenih tokom ljubljenja proizvedu supstancu koja je 200 puta jaču od morfija u smislu narkotičkog efekta. Zbog toga partneri tokom ljubljenja mogu osjetiti euforiju i blagostanje.

  5. Ljubljenje ženama pomaže da se opuste i oslobode se stresa.

  6. Prosječan čovjek u životu provede 20.160 minuta ljubeći se.

  1. Poljubac koji traje jednu minutu sagorit će 26 kalorija.

  2. Svaka druga osoba na svijetu doživi svoj prvi poljubac prije 14. godine.