Provjerena statistika
0

10 stvari koje niste znali o braku, seksu i zdravlju

Sarajevo-x.com
Naučni portal LiveScience prikupio je deset interesantnih statističkih podataka vezanih za ljudsku seksualnost. Ovi podaci tiču se spolnih odnosa, braka, porodice, te naravno seksualnog zdravlja ljudi, a potvrđeni su od strane uglednih sveučilišta i organizacija.

1. Najmanje 50 posto seksualno aktivnih muškaraca i žena je u jednom razdoblju života se zarazi humanim papiloma virusom (HPV). Srećom u 90 posto slučajeva, ljudski imunološki sistem pobijedi bolest. No, i dalje postoji opasnost da bolest ostavi ozbiljne posljedice na zdravlje, te je oprez uvijek potreban, objavila je organizacija Centers for Disease Control and Prevention.

2. Dvije trećine žena u SAD-u koje su periodu od 2001. do 2003. bile trudne, skoro svih devet mjeseci su provele na poslu, dok je 80 posto njih nastavilo raditi samo mjesec dana nakon porođaja. Prije 40 godina taj broj je bio upola manji, piše U.S. Census.

3. Sudeći prema rezultatima jedne velike ankete u SAD, vršene među ljudima od 20 do 59 godina starosti, prosječan broj seksualnih partnerica iznosio je sedam, dok su žene u prosjeku u toku života imale četiri ljubavnika, stoji u izvještaju National Center for Health Statistics.

4. Dvije trećine studenta sa Sveučilišta Michigan i Wayne priznali su da su bili u seksualnoj vezi s nekim prijateljem /prijateljicom. Više od polovine njih priznalo je da su 'prijateljski' spolni odnos imali više puta.

5. Više od 75 posto muškaraca prilikom svakog seksualnog odnosa doživi orgazam, dok samo 29 posto žena može reći isto. Također, postoji nemali broj žena koje nikad nisu doživjele orgazam, pokazuje anketa Social Life Survey.

6. Organizacija National Sleep Foundation provela je anketu među vjenčanim parovima i otkrila da svaki deseti par spava odvojeno.

7. Istraživanje na američkom Sveučilištu Kinsey pokazalo je da muškarci nevinost u prosjeku izgube s 16,9 godina, dok žene nešto kasnije, sa 17, 4 godina.

8. Muškarci s godinama imaju veće probeleme s erektilnom disfunkcijom, npr. pet posto 40-godišnjaka, te 25 posto 65-godišnjaka ne može postići erekciju, objavio je National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

9. Prosječna dužina penisa u erekciji je od 12 do maksimalnih 17 centimetara, dok je prosječni promjer penisa u erekciji iznosi od 10 do 13 centimetara, dokazano je na Kinseyu.

10. Najplodnija žena na svijetu je Ruskinja koja je u toku života rodila čak 69-ero djece, od toga šesnaest pari blizanaca, te sedam puta trojke. Nju je ipak pobijedio jedan marokanski car koji je, ako vjerujemo Guinessovoj knjizi rekorda, imao čak 342 kćerke i 525 sinova.