Praznik Qi XI
0

Valentinovo na kineski način

Sarajevo-x.com
Valentinovo ili Dan zaljubljenih univerzalni je praznik ljubavi koji se 14. februara slavi širom svijeta. No, mladi Kinezi ove godine su se odlučili da ožive tradiciju te su Dan zaljubljenih ili Qi Xi proslavili u srijedu, ravnajući se prema lunarnom kalendaru.
Foto: Xinhua
Foto: Xinhua

Slavljenje praznika koji dolaze sa zapada kao što su Valetinovo, Božić i Dan zahvalnosti prihvaćeno je među sve većom populacijom bogatih i obazovanih mladih Kineza. No, još uvijek postoje oni koji se radije drže vlastite tradicionalnih vrijednosti.

Praznik Qi Xi u Kini se slavi sedmi dan sedmog mjeseca lunarne godine i inspirisan je legendom o vili Zhinu i njenog mužu Niulangu, koji je bio obični čobanin.

Foto: Xinhua
Foto: Xinhua

Za razliku od ostalih praznika kao što je naprimjer lunarna Nova godina, Qi Xi nije toliko rasprostanjen i često ostaje u sjeni Valentinova.

"Prodala sam duplo manje cvijeća za Qi Xi nego na Valetinovo. On jednostavno nema taj slavljenički duh u sebi, kada ljudi masovno kupuju cvijeće i čokalde", kazala je jedna prodavačica svijeća iz Beijingu.

Foto: Xinhua
Foto: Xinhua

Mlada zaposlenica u banki Xu Yang, koja se na ludi kamen stala prošle godine, kazala je za Reuters da ona i njen muž nisu htjeli slaviti dva Valetinova, pa su odlučili preskočiti Qi Xi. "Iako je Qi Xi dio naše tradicije, kaledar koji mi koristimo u svakodnevnom životu nije lunarni", objasnila je ona.

Za razliku od nje, studentica Mao Rui za Qi Xi je dobila narukvicu kao poklon od dečka, koji je tu večer izveo u kino i na večeru. Ona smatra da je kultura slavljenja kineskog Valentinova lijepa i jako romantična.