lifestyle
85

Ustavni sud Italije dozvolio majkama da djeci ravnopravno daju svoje prezime

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ustavni sud Italije je presudio protiv zakona koji automatski djeci bračnih parova daje prezime oca, prenosi BBC. Advokati tvrde da su do sada na ovaj način porodice sprečavane da djeci daju prezime majke te su žene bile diskriminirane.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je ranije osudio zakon koji datira iz rimskog doba i naredio da ga Italija promijeni. Aktivisti su pozdravili odluku i pozvali parlament da ga podrži.

"Sud je proglasio nezakonitost pravila koja predviđaju automatsko pripisivanje očevog prezimena, a roditelji možda žele drugačije", naveo je ustavni sud u saopćenju.

Cijela situacija se odigrala kada je italijansko-brazilski par želio dati sinu oba prezimena.

Nakon što su njihov zahtjev odbile italijanske vlasti, Evropska konvencija o ljudskim pravima (EKLJP) je presudila u njihovu korist 2014. godine. Italijanski donji dom je odobrio prijedlog zakona u cilju izmjene zakona, ali je blokiran u Senatu već godinama.

"Ustavni sud je donio odluku od velike važnosti za naše društvo. Senat više nema opravdanja da ne ukine ovaj anahronizma i da ženama prava po ovom pitanju", izjavila je ljevičarka Fabrizia Giuliani, prenosi novinska agencija AFP.