lifestyle
122

Uskoro drugi tiraž bojanke: Magija opuštajućeg svijeta bojenja osvojila odrasle i u BiH

Piše: Adisa Pobrić
Prva bojanka je bestseller
Bojanke za odrasle doživljavaju nevjerovatnu popularnost širom svijeta, a knjižare u našoj zemlji su neočekivano brzo rasprodale prvi tiraž domaće bojanke.

Stručnjaci već dugo ukazuju na blagotvorne efekte bojenja kod odraslih, a arhitektica Narcisa Turković, autorica prve i zasad jedine bojanke za odrasle u BiH, ne krije oduševljenje javnosti njenim djelom.

"Već krajem 2015. godine cjelokupan tiraž prve bojanke je rasprodan, dakle za manje od dva mjeseca od izdavanja. Kada sam govorila o bojenju kao najpopularnijoj antistres terapiji, nisam se nadala ovakvom uspjehu", priznala je Narcisa za Klix.ba i najavila skoru distribuciju drugog izdanja - "Bojanke 2" s nešto složenijim crtežima, puno više detalja, namijenjenu onima koji su savladali prvu bojanku i željni su novih izazova, težih crteža i drugačijih motiva.

Dodaje da je posebno raduju komentari zadovoljnih kupaca s kojima je stalno u komunikaciji putem društvenih mreža.

"Bojanka za veliku djecu. Da je nema, trebalo bi je izmisliti", "Smireno i divno se osjećam dok bojim", "Zaista mi puno pomaže s obzirom na to da sam dugo bolesna i u kolicima, tako da su mi mišići ruku sve slabiji, a bojenje ih baš pokreće", "Koristim je u radu s pacijentima na radnookupacionim terapijama", samo su neke od reakcija koje je Turković dobila.

Koliko je "zarazno" bojenje, toliko je bilo i Narcisino dizajniranje crteža. Kada je počela pripremati prvu bojanku vjerovala je da će sve završiti na nekoliko crteža, ali je na kraju taj broj prešao 30.

Stručnjaci se slažu da je bojenje alternativa meditaciji, da potiče kreativnost i smanjuje stres.

"Treba se prepustiti bojama i linijama", savjetuje psiholog Antoni Martinez.