lifestyle
17

Upoznajte psa koji spašava živote, pomaže oko veša, otvara vrata, dodaje stvari...

Klix.ba
Pas Billy je najbolji prijatelj, anđeo čuvar i spremačica Carol Willacy koja živi u Lancashireu u Velikoj Britaniji. Carol ima osteoartritis već osam godina i otežano se kreće. No, Billy je tu da joj pomogne u svemu.

"Billy je moj svijet i znači mi sve. Znam da, gdje god da me život baci, ništa nije bitno dok imam njega. Ja sam najsretnija osoba na svijetu što mogu provesti vrijeme s njim. On je jedan od milion. Imala sam i prije pasa, ali on je poseban i moj anđeo čuvar", rekla je Carol.

Billy vadi veš iz mašine za pranje veša, pomaže vlasnici da se obuče i otvara vrata posjetiocima. Kada je bio štene nije se htio odvojiti od svog brata i tada je Carol odlučila da ga kupi jer mu je brat kupila njena komšinica. Tako su mogli skupa odrasti. Na početku, Billy je bio sa ljubimac no vremenom je postao mnogo više.

Billy je prošao trening program u organizaciji Support Dogs i diplomirao je nakon tri mjeseca. SAda može izvaditi veš iz mašine, otvara i zatvara vrata koristeći uže, te pomaže Carol da skine cipele i kaput. Također, donosi sve što mu traži: ključeve, telefon, daljinski upravljač i dodaje sve što joj ispadne. Zna upaliti i ugasiti svjetlo.

"On je moj mali heroj. Pokušava sve uraditi za mene i nevjerovatno zaštitnički se ponaša. Ako moje mačke postanu naporne on ih istjera i zatvori vrata za njima", kazala je.

Billy joj je spasio dva puta život. Jednom se od napornog rada onesvijestila u vrti. Billy je otrčao do komšinice kod koje nikada nije bio i grebao šapama po vratima. Kada je komšinica otvorila počeo je trčati tamo-vamo sve dok nije izašla i krenula za njim. Tada je otrčao prema kući. Drugi put se srušila kada je izlazila iz automobila jedne zimske noći. Bila je bez svijesti dva sata, a Billy je nije prestao lizati po licu.

Carol je sada ambasadorka Support Dogsa i pomaže im u prikupljanju finansijskih sredstava kako bi mogli raditi.

pas