Zanimljiva priča CNN-a
2

Upoznajte princeze iz stvarnog života

Sarajevo-x.com
Kate Middleton
U manje od trideset država na svijetu još uvijek je na snazi monarhijsko uređenje. CNN je donio zanimljivu priču predstavivši neke od današnjiih princeza.

Kruže glasine kako će britanski princ uskoro zaprositi svoju djevojku Kate Middleton. Ako zaista bude tako i njih se dvoje vjenčaju, Middleton će postati princeza Kate.

Letizia Ortiz Rocasolano, princeza Kneževine Asturije, supruga je španskog princa Felipea. Prije nego što se udala za njega 2004., bila je novinarka. Njene dvije kćerkice također pripadaju španskoj kraljevskoj porodici. Princeza Leonor je rođena u oktobru 2005., a princeza Sofia je rođena u aprilu 2007.

Caroline, princeza od Hanovera, kćerka je holivudske ikone Grace Kelly i princa od Monaka Rainiera III. Diplomirala je filozofiju i govori pet jezika. Nakon smrti njene majke u saobraćajnoj nesreći 1982., Caroline, koja je tad imala 25 godina, postala je prva dama Monaca. Caroline iz braka s princem Ernstom od Hanovera ima kćerku Alexandru, koja je također princeza.

Princeza Stephanie od Monaca je mlađa sestra princeze Caroline. Ona je bila u automobilu zajedno s majkom kad se dogodila tragična nesreća 1982. Stephanie je prošla bez većih fizičkih povreda. Stephanie je ujedno i najčešće ogovaran član kraljevske porodice u Monacu. Udala se za cirkuskog akrobata 2003., a razvela se od njega godinu kasnije. Uživa u pjevanju, modelingu i modi. Majka je troje djece.

Krunisana princeza Danske, Mary Elizabeth, udala se za danskog princa Frederika u maju 2004. Njihova kćerka, princeza Isabella, rođena je u aprilu 2007. Princeza Mary Elizabeth je rođena u Australiji, osnovnu školu je završila u Texasu, a diplomirala je ekonomiju i pravo na Univerzitetu u Tasmaniji.

Britanski princ Andrew, vojvoda od Yorka, oženio je Sarah Ferguson u julu 1986. Njihove kćerke Eugenie i Beatrice su princeze iako su se Andrew i Sarah razveli 1996.

Poznato je da je Japan pod vlašću cara Akihita. Njegov sin, krunisani princ Naruhito oženio je krunisanu princezu Masako u junu 1993. Njih dvoje su se upoznali na Univerzitetu u Tokiju. Princeza Masako je diplomirala ekonomiju na Harvardu. Naruhito i Masako imaju osmogodišnju kćerkicu, princezu Aiko.

Princeza Amira al-Taweel je udata za saudijskog princa Al-Walida bin Talala. Prošle godine ona je dospjela na naslovnice novina nakon što je najavila da želi voziti automobil u Saudijskoj Arabiji, gdje ženama nije dozvoljeno da voze. Ona je rekla kako nije fer da sa međunarodnom vozačkom dozvolom može voziti bilo gdje osim u vlastitoj zemlji.

Holandska princeza Maxima je supruga krunisanog princa Willem-Alexandera. Uzeli su se brzo nakon što je ona uzela holandsko državljanstvo, 7. maja 2001. Maxima je dobila mjesto u državnom vijeću, gdje je na službenoj dužnosti uz svog supruga. Imaju tri kćerkice, to su princeze Amalia, Ariane i Alexia.

Tajlandska princeza Siriwanwaree Nareerat često se u medijima spominje kao neko ko prati modne trendove, i to sa dobrim razlogom. Nedavno se pojavila na sedmici mode u Parizu.