lifestyle
0

Umijeće zadirkivanja

Sarajevo-x.com
Zadirkivanje može biti zabavno, ali je vrlo često pogrešno protumačeno. Šaljenje na nečiji račun je riskantno, potencijalno devastirajuće ali i jako zanimljivo.

Ako je dobro izvedeno, "bockanje" stvara intimnost iz čista mira. Ali ako se izvede loše ili se pogrešno protumači, može uništiti vaš odnos s nekim.

Zadirkivanje se zasniva na prekidu riječi i na govoru tijela; kažemo nešto podlo i odmah to demantujemo govorom tijela i tonom glasa. Npr." Mija je uvijek na vrijeme, zar ne?" podbadate uz smiješak saradnicu koja uvijek kasni, vragolasto je gledajući krajičkom oka.

Opće je poznato da se neverbalna komunikacija može vrlo lako pogrešno protumačiti. Zadirkivači moraju sprovoditi svoj naum uz veliki oprez, smatra prof. Justin Kruger, sa Univerziteta u New Yorku. U njegovoj posljednjoj studiji zamolio je cimere i druge poznanike da zadirkuju jedni druge i otkrio da su oni koji su bili stalno zadirkivani, bili više neprijateljski raspoloženi nego što su to njihovi "zezatori" željeli. Oni sa kojima su se zadirkivači šalili ustvari su se osjećali ismijanim, a ne "malo zadirkivanim".

Upravo iz tog razloga evo nekoliko savjeta za uspješno zadirkivanje:

Odaberite pažljivo koga ćete zadirkivati. Lakše se šaliti sa nečim što je neko rekao ili uradio, a ne sa njegovom tjelesnom težinom ili izgledom. Možete zezati svog kolegu zbog njegovog hvalisanja, lošeg izgovaranja riječi ili nemogućnosti da se parkira paralelno, a ne zbog njegovog nosa ili zbog njegovih debelih nogu.

Najbolje je zadirkivati nekoga iz vašeg društvenog kruga. Zadirkivanje obično narušava predstavu osobe o samoj sebi i može biti jako uvredljivo kada je upućeno nekome ko je nižeg statusa.

Budite svjesni spola osobe koju zadirkujete. Žene se obično lakše uvrijede nego muškarci možda zato što su muškarci naviknuti na zadirkivanje: dječaci izražavaju prijateljstvo kroz ruganje i šalu.

Preuveličavajte zadirkivanje. Igrajte na apsurdnost, a ne na suptilnost. Pretjerivanje u vašem govoru tijela i riječima naglašava da se samo zezate, osiguravajući vas da ne budete pogrešno protumačeni.